Verwilderde binnentuin Landlust nu ‘groene oase’ voor bewoners

De binnentuin is vrijdag feestelijk ingewijd. Op de voorgrond moestuinbakken. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Moestuinen, plekken om te zitten, paden voor een wandelingetje. De verwilderde binnentuin van woningcomplex Nieuw Landlust in Bos en Lommer is opnieuw ingericht. De landschapstuin voor bewoners is vrijdagmiddag op feestelijke wijze geopend.

Het complex van 300 woningen is al sinds de bouw in 1934 eigendom van AHAM Vastgoed. De binnentuin was in de loop der jaren verwilderd en niet erg uitnodigend. Voor veel bewoners was de tuin ook niet toegankelijk. Daarin komt verandering: via het hek aan de Kijkduinstraat kunnen straks alle bewoners de vernieuwde tuin in. Het complex is niet openbaar toegankelijk. 

Coronatijd
Het idee kwam op tijdens coronatijd toen veel mensen gedwongen thuis zaten, vertelt AHAM-directeur Tim van Schijndel. “De gemiddelde oppervlakte van een woning hier is 50 vierkante meter. Hele gezinnen zaten soms op zo’n woning vast. We vroegen ons af hoe we hun leven konden verbeteren.” Door een aangename groene ruimte te maken op letterlijk een paar stappen van de deur, was het idee. “We wilden de tuin teruggeven aan de bewoners.” 

Ontmoetingsplekken
In samenwerking met De Gezonde Stad werd bewoners gevraagd wat voor binnentuin zij graag wilden. Van Schijndel verwachtte dat zij een plek wilden om te sporten en te bewegen, maar de meesten wilden vooral rust. Er staan dus geen fitnessapparaten of speeltoestellen. Wel wilden ze ontmoetingsplekken. Je kunt er nu zitten, samen moestuinieren en voor jonge kinderen is ruimte om te spelen. 

Biodiversiteit
AHAM greep de gelegenheid aan om de binnentuin toekomstbestendig te maken met beter waterbeheer. Landschapsarchitect Ed Joosting van Landlab ontwierp de tuin en zorgde voor een grote diversiteit aan groen, die ook ten goede moet komen aan vogels en insecten. Oude stoeptegels zijn gebruikt voor de aanleg van banken en moestuinbakken.

Het vernieuwen van de binnentuin is de investering van een half miljoen euro zeker waard, zegt Van Schijndel. “We willen mooie plekken creëren in de stad. Deze binnentuin is nu een groene oase.”

Foto Richard Mooyman
DeWestkrant