Queerclub Raum opent in oktober bij Sloterdijk de deuren

De Rhoneweg bij Sloterdijk. In het gebied zijn al meerdere clubs en restaurants gevestigd in oude bedrijfspanden. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In een oud bedrijfspand bij station Sloterdijk opent Club Raum op 6 oktober de deuren. Het wordt de eigen nachtclub van de organisatoren van het populaire queerfeest Raum, onder meer in club De School in De Baarsjes en bij Lofi op Sloterdijk. 

Club Raum is een initiatief van de oprichters van de queerclubnacht. De club biedt ruimte aan diegenen die behoefte hebben aan een plek om eindelijk zorgeloos vrij te zijn, naast dat het voorop zal lopen op het gebied van programmering en clubcultuur, zo meldt het platform Vrijetijd Amsterdam. 

De club gaat zich vestigen in een oud bedrijfspand met ‘opvallende industriële details en lichte zalen’. Het adres is nog niet bekendgemaakt. In het gebied rond de Rhôneweg op Sloterdijk hebben al meer bedrijfspanden en -terreinen een tijdelijke invulling gekregen, onder andere met Lofi, De Sloot en De Sering. 

De doelgroep is LHBTI+ personen uit Nederland en daarbuiten. Raum moet ook een nachtbroedplaats worden, met ruimte voor artistieke- en educatieve evenementen, zoals informatiebijeenkomsten over mentale gezondheid binnen het nachtleven en over veilige intimiteit.

Initiatiefnemers Sven Bijma en Diego Meijers benadrukken op Vrijetijd Amsterdam het belang om een fysieke plek te creëren voor de Amsterdamse LHBTI+ gemeenschap. Het duo stelt dat Raum uniek is in Amsterdam als één van de weinige nachtclubs die vóór en dóór de queer-community wordt opgezet.

“In een tijd waarin we een grote toename zien van haat en geweld jegens onze gemeenschap, vinden we het van cruciaal belang om mensen weer samen te brengen. We hebben een dringende behoefte aan een plek waar we onszelf en elkaar weer kunnen vieren, omdat het gevaar van louter bestaan als queer- of transpersoon nog steeds niet afneemt”, zo stelt het duo. 

DeWestkrant