Reparatie Wiegbrug: nog even geduld

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

De Kostverlorenvaart blijft voorlopig gestremd voor scheepvaartverkeer. Pas na 10 april wordt meer duidelijk over de problemen met de Wiegbrug, die niet meer open kan. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente Amsterdam, eigenaar van de brug tussen de De Clercqstraat en Admiraal de Ruijterweg.

De gemeente onderzoekt of de Wiegbrug incidenteel ’s nachts open kan totdat de brug is gerepareerd. Vrachtschepen, grote pleziervaartuigen en zeilboten zullen voorlopig moeten omvaren. De buffers van de brug worden op maandag 10 april gedemonteerd, waarna de tandwielen gecheckt kunnen worden.

Het defect ontstond op vrijdag 17 maart doordat de motor bleef draaien, terwijl het brugdek al omhoog stond. Het bewegingswerk raakte daardoor ontzet. ’’Hoe dit heeft kunnen gebeuren, zijn we nog aan het onderzoeken.’’ Het incident leidde die dag ook tot een verkeerschaos.

De problemen hebben volgens de gemeente niets te maken met het feit dat de brug onlangs op afstand bestuurbaar is gemaakt. ’’Conclusie is dat deze storing ook bij lokale bediening had kunnen optreden’’, zo stelt de woordvoerster.