‘Schone Kans’: kans op een vaste baan én een schonere buurt

Proef met zwerfafval in Geuzenveld-Slotermeer

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

Om de hoeveelheid zwerfafval in Geuzenveld-Slotermeer te verminderen is stadsdeel Nieuw-West in maart met een proef gestart: ‘Schone Kans’. Bij dit project wordt een groepje mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ingezet om de buurt schoner te maken.

Ook buurtbewoners krijgen een rol: hen wordt gevraagd vaker meldingen te doen van rondzwervend afval. De proef loopt naast de bestaande inzameling van afval en de reguliere schoonmaak van straten en duurt in ieder geval tot maart 2025. Het project is onder meer voortgekomen uit gesprekken met bewoners en bewonersorganisaties als het VuilnisOproer Nieuw-West.

Het project bestaat op dit moment uit een team van drie medewerkers dat snel kan reageren als bewoners een afvalmelding doen. Ze halen grofvuil op naast de containers en prikken zwerfafval. Tijdens de proef is het team alleen actief in en rond de Couperusbuurt, Plein ’40-’45 en de Dichtersbuurt. Uiteindelijk is het doel om een Schone Kans-team te hebben dat door heel Geuzenveld-Slotermeer kan werken.

De bedoeling is dat het project als een opstapje werkt, waarbij de medewerkers uiteindelijk kunnen doorgroeien naar banen bij de afdeling Schoon of een andere afdeling binnen de gemeente. Ook voor buurtbewoners is de proef een kans, namelijk op een schonere buurt. In maart 2025 wordt gemeten hoe effectief de pilot is en of het zinvol is om door te gaan.