Slachtoffer schietpartij toch toevallige passant?

Het dichtgetimmerde waterpijpcafé kort na de schietpartij (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Shishalounge Village in de De Clercqstraat blijft voor onbepaalde tijd gesloten na de dodelijke schietpartij voor de deur. Het pand is dichtgetimmerd op last van de burgemeester. De afgelopen jaren hebben zich hier al meerdere geweldsincidenten afgespeeld.

De man die in de nacht van dinsdag op woensdag werd doodgeschoten nadat hij uit zijn auto was gestapt is een 25-jarige Zaandammer. Hij had een strafblad, maar de politie houdt uitdrukkelijk rekening met een scenario waarbij geen sprake is van een liquidatie. Hij zou ook een toevallige passant kunnen zijn geweest, een man op de verkeerde plek en op het verkeerde tijdstip.

De politie heeft beelden vrijgegeven waarop te zien is dat de Zaandammer rond kwart over twaalf uit zijn auto stapt nadat hij is gestopt voor het verkeerslicht. Hij wordt onder vuur genomen door een schutter, die ook de voorbijrijdende tram 3 raakt -gelukkig zonder dat er slachtoffers vallen. Twee bankgebouwen, een geparkeerde auto en een supermarkt worden eveneens geraakt. De schutter springt achterop een motorscooter, die er vandoor gaat.

De schietpartij houdt volgens de politie verband met gebeurtenissen in shishalounge Village kort daarvoor. Er kwam een scooter aanrijden, en twee mannen gingen gewapend naar binnen. Wat zich binnen afspeelde is niet helemaal duidelijk. Een bezoeker heeft volgens de politie met een vuurwapen geschoten. Daarmee ’reageerde’ hij op de twee gewapende mannen.

Nadat de twee mannen weer naar buiten gingen, speelde zich de dodelijke schietpartij op straat af. Kort daarvoor rende nog een lichtgetinte man weg in de richting van de Bilderdijkstraat. De politie is nog steeds op zoek naar getuigen met informatie over wat zich precies afspeelde.