‘Snel meer rookvrije pleinen en speelplekken in West’

Stoeptegel bij de Joop Westerweelschool in De Baarsjes. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins

In West moeten snel meer pleinen en speelplekken rookvrij worden gemaakt. Hiervoor pleit de fractie van D66 in de stadsdeelcommissie West. Inmiddels zijn enkele openbare plekken al tot rookvrije zone verklaard, maar volgens D66 gaat het niet snel genoeg.

De fractie noemt het Bellamyplein, Van Beuningenplein, Balboaplein, Nannoplein en de kinderspeelplaats in het Westerpark als plekken die het eerste moeten worden aangepakt. Nog dit jaar zouden ze rookvrij moeten worden verklaard. 

Recentelijk zijn in West rookvrije zones ingevoerd bij de Joop Westerweelschool aan het Balboaplein en bij het MBO College Centrum in de Da Costastraat. Rookvrije zones zijn te herkennen aan stoeptegels met een blauw rookvrij-logo. Juridisch gezien gaat het niet om een verbod, formele handhaving in een rookvrije zone is niet mogelijk.

In het ongevraagd advies aan het dagelijks bestuur wijst D66 erop dat jaarlijks 20.000 mensen overlijden aan de gevolgen van roken. Ook ervaren mensen hinder door andermans rook in de buitenlucht. Rokers geven kinderen bovendien het slechte voorbeeld, waardoor ze eerder zouden gaan roken.

De kwestie wordt dinsdag besproken tijdens een vergadering van de stadsdeelcommissie.