Sobere kerst – Column dagelijks bestuur stadsdeel West

  Foto's stadsdeel West
  Hoogstins2024
  Net als vorig jaar gaan in deze donkere decemberdagen de gesprekken thuis, tussen vrienden en onder collega’s over de bizarre tijd waarin we leven, van lockdown naar lockdown, met daartussen korte periodes van vrijheid. Wordt het ooit weer ‘normaal’ en wanneer kunnen we elkaar weer allemaal zien en omhelzen? Wanneer kunnen we weer onbezorgd het leven vieren, zonder dat we daarbij onszelf of anderen in gevaar brengen? En waarom duurt het zo lang?

  Na het surrealistische jaar 2020 begonnen we hoopvol aan 2021, maar het einde van de coronacrisis is zoals het er nu naar uitziet nog niet in zicht. En dat is verdrietig, want mensen hebben een steeds grotere behoefte aan verbinding, aan samenzijn, aan ontmoeten. En aan cultuur, theater, samen de kroeg in en uit eten gaan. En zeker met kerstmis is het verlangen groot naar samenkomen met familie en eindeloze diners aan lange tafels.
  Helaas zitten we nu toch weer in een lockdown. Net nu winkeliers, de horeca, de theaters en de evenementenbranche snakten naar wat verlichting om het economisch rampzalige jaar goed te maken. Dat voelt als een wrang kerstcadeau. Ook in West zijn veel mensen eenzaam, knokken ondernemers voor hun bestaan en hebben culturele instellingen het zwaar. Koop dus vooral lokaal om de kleine ondernemers te steunen. Ga naar de groenteboer, de markt en bestel bij de lokale boekhandel. Denk aan de Local Heroes die producten van ondernemers uit de buurt thuisbezorgen. De supermarkten en grote ketens zetten genoeg om.
  We weten dat jullie uithoudingsvermogen enorm op de proef wordt gesteld. En daar komt nog de dreigende onzekerheid bij of het gemuteerde virus in ernst meevalt of juist voor grotere problemen gaat zorgen dan de deltavariant.
  Het belangrijkste cadeau dat we onszelf en elkaar nu kunnen geven is dat we ons laten vaccineren en ons echt aan de regels houden, zodat het aantal besmettingen niet meer toeneemt, het zorgpersoneel geen overuren hoeft te draaien en andere zieken kan blijven helpen. Laat die gedachte wat troost bieden: door ons te laten inenten en voorzichtig te zijn helpen we mensen, soms verder weg, soms heel dichtbij, want het lot kan iedereen treffen.
  Bewoners van West lieten het afgelopen jaar opnieuw zien dat hun instinct om te overleven groot is: ze kwamen met creatieve ideeën om toch hun zaak draaiende te houden, door online activiteiten te organiseren, samen muziek te maken, samen te koken en tal van andere initiatieven om het leven aan de gang te houden.
  Het dagelijks bestuur van stadsdeel West heeft bewondering voor jullie veerkracht. Door de omstandigheden hebben wij dit jaar opnieuw weinig buurtbewoners in levenden lijve kunnen spreken en ontmoeten dan ons lief is. We hopen dat we in 2022 weer vaker met elkaar in een klein zaaltje kunnen zitten op harde stoelen en met slechte koffie, om elkaar in de ogen te kijken en te praten over de dingen die de buurt bezig houden. Gelukkig zijn er ook deze dagen mooie initiatieven waardoor mensen op afstand toch dichtbij elkaar kunnen zijn. Neem de kabelbaantjes in de Kolenkitbuurt, waarmee bewoners elkaar lieve boodschappen kunnen sturen, of iets lekkers. Of het glazen kersthuisje op het Mercatorplein, een prachtig en hartverwarmend initiatief waar mensen kunnen rouwen en een kaarsje kunnen branden voor naasten die zijn overleden.
  Een mooie boodschap is ook onze regenboogstoep bij het Bos en Lommerplein, die helaas afgelopen week werd beklad (en meteen weer werd schoongemaakt). Zo’n mooi symbool van verbinding en tolerantie op deze manier bezoedelen is een blamage voor degenen die dit op hun geweten hebben. En een daad van haat die we niet tolereren. In West leven we vreedzaam met elkaar, ongeacht geslacht, afkomst of seksuele geaardheid.
  Als bestuurders van West wensen wij jullie allemaal rustige, vreedzame, gezonde en hopelijk toch gezellige kerstdagen in klein gezelschap. Het jaar uitknallen doen we ook weer bescheiden. Hopelijk brengt 2022 jullie allemaal veel voorspoed. Wij staan in het nieuwe (verkiezings)jaar graag weer voor jullie klaar.

  Fijne dagen

  Fenna Ulichki, Carolien de Heer en Melanie van der Horst

  DeWestkrant