Solidariteit en de kracht voor verandering – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

  Foto stadsdeel West
  Hoogstins2024

  Op 8 maart is het voor de 110e keer dat in Nederland de Internationale Vrouwendag wordt georganiseerd. Ik ben er op meerdere plekken bij. Het doel van gelijke behandeling van vrouwen en mannen moet helaas nog steeds op de agenda staan. Ook ik strijd al jarenlang voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en gelijke rechten van vrouwen. Maar ook mannen spelen hier een belangrijke rol in. Wij hebben mannen nodig die opstaan en niet alleen emancipatie voelen, maar zich ook hard maken voor een gelijkwaardig bestaan. Dat is dan ook het thema van dit jaar.

  De afgelopen twee jaar heeft de coronapandemie laten zien en blootgelegd dat vrouwenrechten en emancipatie uiterst kwetsbaar zijn en dat de sociale en economische gevolgen van de crisis vooral vrouwen treffen. Veel vrouwen werken parttime als ZZP-er met een inkomen dat te laag is om alleen rond te komen. Zij werden hard getroffen. We hebben als stadsdeel daarom, naast andere ondersteuning, een adviespunt voor ondernemers opgericht, ook mét de focus op vrouwelijke ondernemers. 

  Ik maak mij ook zorgen om kwetsbare tienermeiden, die opgroeien in een cultuur van online intimidatie, slut-shaming en afpersing. In 2019 is op Internationale vrouwendag het project Favela street begonnen in West, met steun van het stadsdeel. In 3 jaar tijd leren jongeren hoe ze een rolmodel kunnen zijn voor een ander. Dit doen ze door voetbalactiviteiten te organiseren in wijken over het hele land. Ze leren belangrijke life skills zoals samenwerken, communiceren, conflicthantering en door ervaringen van succes groeit hun zelfvertrouwen. Het project is afgerond met een prachtige film, maar het werk gaat door. Het is dus belangrijker dan ooit om vol in te zetten op gelijke rechten, gelijke kansen en gelijke beloning van -alle- vrouwen.

  Afgelopen jaar is in #020West ook de eerste Vrouwenrechtswinkel in Amsterdam geopend. En het is -helaas- druk vanaf dag één. Maar dat ze nodig is, is duidelijk, want Nederland is gezakt op de wereldranglijst van emancipatie en de gelijkwaardige behandeling van vrouwen. Laten we zorgen dat we volgend jaar met stip in de top 10 belanden. Stadsdeel West wordt, in ieder geval tot de komende verkiezingen, bestuurd door drie vrouwen. Aan ons zal het in elk geval niet liggen.

  En natuurlijk ben ik vanmiddag op 5 maart bij de jaarlijkse Women’s March aanwezig om 12.30 uur op de Dam. Komt u ook? Er is nog veel te doen. Dat ziet iedere vrouw elke dag.