Stichting Buurtgezinnen maakt 100e koppeling in Amsterdam-West

(Foto Stichting Buurtgezinnen)
Hoogstins2024

In de Orteliusstraat in Amsterdam-West ontvangen Anke en Kleis vandaag, samen met hun kinderen Rifka en Ezra, buurtgezin Meseret en haar zoontjes Noah en Ermon, voor een bijzondere gebeurtenis: de 100e koppeling van Stichting Buurtgezinnen in West.

Onder het motto ‘opvoeden doen we samen’, koppelt Buurtgezinnen gezinnen die steun kunnen gebruiken aan een stabiel gezin in de buurt. Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders ontlast. 

Anke en Kleis waren al een tijdje bezig met het idee om zich in te zetten voor de buurt, maar met twee jonge kinderen en beiden een drukke baan was dat even niet mogelijk. Nu hebben ze wat ruimte en kwam het idee weer bovendrijven toen Anke een advertentie van Buurtgezinnen voorbij zag komen in de nieuwsbrief van de school. “We kwamen erachter dat we eigenlijk heel weinig mensen kennen in onze eigen buurt, we vinden het belangrijk om verder te kijken dan de welbekende bubbel en bovendien zien we het als een waardevolle verbreding voor onze kinderen.”

Vertrouwen
Voor Meseret, een 38-jarige Eritrese moeder zonder familie in Nederland, betekent deze koppeling veel. Na een uitdagende periode waarbij ze in 2018 alleen naar Nederland kwam en één kind verloor na een zware tweelingzwangerschap, kan ze alle steun gebruiken voor haar zoontje Noah. Het is voor Meseret van essentieel belang dat Noah fijn meedoet in het Nederlandse leven. Als het gaat over wat ze zullen doen als Noah eigenwijs is en iets doet wat niet mag, benadrukt ze dat ze op Anke en Kleis vertrouwt in dit proces. “Jullie zijn ook ouders”, geeft aan hoeveel vertrouwen ze heeft ondanks de eventuele cultuurverschillen in de opvoeding.

Ontmoetingen
Beide families hebben onder begeleiding van coördinator Shanna Le Double al een uitgebreid kennismakings- en verwachtingsproces doorlopen. Ze hebben elkaar al meerdere malen ontmoet en zijn ook bij elkaar over de vloer geweest. Vandaag worden de gemaakte afspraken bevestigd en op papier gezet. Dit alles biedt een zeer solide basis voor deze omgang, wat goed te zien is aan Noah, die ontspannen van de piano richting de verkleedkist gaat om daar vervolgens enthousiast in te duiken. Shanna zal na vandaag nog een aantal keer met de gezinnen de voortgang evalueren, en geeft aan dat ze in geval van problemen of vragen altijd bereikbaar is.

Aanmelden
Het werk van Stichting Buurtgezinnen is een laagdrempelige manier om gezinnen die het moeilijk hebben goed en effectief te ondersteunen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden op www.buurtgezinnen.nl/amsterdam-west. Gezinnen, maar ook grootouders, ooms en tantes die een belangrijke rol willen spelen in Amsterdam-West, zijn van harte welkom. Stichting Buurtgezinnen is ook te vinden op Facebook en op Instagram.

Isabelle Kettner