Minder nieuwe woningen in aanbouw in Amsterdam-West

Een bouwvakker in een nieuwbouwwoning in Houthaven belt met een collega. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het wordt een mager woningbouwjaar in West. In 2024 is de aanbouw van slechts 200 woningen voorzien. Dit blijkt uit een overzicht van dagelijks bestuurder Thomas Hermans voor de stadsdeelcommissie. Hij stelt dat het ‘een moeilijk jaar zal worden’ als het gaat om woningbouw.

Vorig jaar werden nog een kleine 500 woningen in West in aanbouw genomen, waaronder in Houthaven (143) en Westerpark West (267) langs de Haarlemmerweg. Met een prognose van 204 woningen voor 2024 zakt dat aantal dus naar minder dan de helft. 

Hermans wijst erop dat de nieuwbouw in Houthaven bijna is afgerond, terwijl nieuwe grote projecten als op het Food Center aan de Jan van Galenstraat en Sloterdijk I Zuid ‘nog niet op korte termijn tot (grote) productie leiden’. De effecten van de bouwcrisis spelen ook nog, aldus Hermans. Het gaat dan onder meer om kostenstijgingen en een hogere rente. 

Deze drie projecten worden in 2024 in aanbouw genomen:
Schimmelstraat (Oud-West) 38 sociale huurwoningen voor ouderen
AZC Houthaven 64 woningen voor 500 asielzoekers
Bredius (Spaarndammerbuurt) 81 huurwoningen middensegment en 21 vrije sector koopwoningen

Food Center
Hermans hoopt dat op het Food Center de nieuwbouw kan beginnen van nieuwe bedrijfshuisvesting voor Sligro/De Kweker. Daarmee wordt volgens hem ruimte gemaakt voor woningbouw. Op het Food Center moeten in totaal 1700 woningen komen. De bouwplannen kampen met jarenlange vertragingen.