Meer woningen op Food Center, kwart sociale huur

Ingang van het Food Center, waar 1700 woningen komen. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

In de nieuwe woonwijk Marktkwartier West aan de Jan van Galenstraat komen 1700 woningen. Een kwart valt in de sociale huursector, zo’n 425 woningen dus. Dat melden de ontwikkelaars in een brief aan omwonenden. De bouw moet volgend jaar starten en duurt tot 2029. 

Eerder was sprake van 1500 woningen op het Food Center Amsterdam. In de nieuwste plannen gaat het dus om 200 woningen meer. Op maandagavond 2 maart is er voor buurtbewoners een informatiemarkt in de Marktkantine over de herontwikkeling van het terrein.

Uit het masterplan van architectenbureau Mecanoo bleek eerder dat de nieuwbouw een hoogte krijgt van zes tot elf verdiepingen. Tussen de Jan van Galenstraat en de monumentale markthal komt een uitgestrekt centraal grasveld. De markthal wordt herontwikkeld, met ruimte voor restaurants en cafés, terrassen, een foodlab en een hotel. 

Marktkwartier West krijgt een verbinding met de Staatsliedenbuurt en Landlust door voetgangers- en fietsbruggen. Het project heeft flinke vertraging opgelopen, onder meer doordat de noodzakelijke verhuizing van bedrijven naar het terreingedeelte langs de Haarlemmerweg langer duurt dan voorzien.

Inschrijven voor de koop- en huurwoningen is nog niet mogelijk, melden de ontwikkelaars VolkerWessels en Ballast Nedam. Informatie over de verkoop van de eerste woningen volgt in het najaar.