Stilteprotest tegen zinloos geweld in Osdorp

Hoogstins2024

Door Merolyn de la Cruz

Op zaterdag 5 februari zullen bewoners uit Osdorp om 14.00 uur protesteren tegen zinloos geweld. Betrokkenen zijn ook welkom. Het protest duurt een half uur. De aanwezigen worden uitgenodigd om in een grote kring te gaan staan. Er is geen ruimte voor toespraken.
Op 18 januari vond er een dodelijke steekpartij plaats aan de Meer en Vaart. Dezelfde dag werd een man met steekwonden aangetroffen bij het Osdorpplein. Buurtbewoners zijn vastberaden om hier een einde te maken. Het stilteprotest zal worden gehouden op de plek aan de Meer en Vaart waar de 29-jarige Casper Verheijen is overleden. In zijn woonplaats Nijmegen stond hij bekend als een getalenteerde skateboarder. Zijn familie en vrienden vinden het moeilijk te bevatten wat er is gebeurd. Vermoedelijk had hij een woordenwisseling met een paar jongeren tijdens zijn werk als dakdekker. Er zijn twee jongens van 16 jaar en van 15 jaar aangehouden. De jongste zit nog steeds vast en wordt verdacht van ‘openlijk geweld op de openbare weg met de dood tot gevolg’.
De afgelopen tijd hebben er relatief veel geweldsincidenten op straat plaatsgevonden in Nieuw-West. Volgens de gemeente is er in het stadsdeel sprake van zogenoemde ‘gestapelde problematiek’.  Diverse problemen zorgen voor een onveilig gevoel onder veel bewoners. Jeugdoverlast en criminaliteit spelen hierbij een rol. Vooral in de Aker Oost, het Zuidwestkwadrant, Osdorp-Zuid en de Wildemanbuurt is het aantal meldingen van geweldsincidenten de afgelopen vier jaar gestegen. Ondanks een volgens de gemeente verbeterde veiligheidsbeleving voelen buurtbewoners zich niet veilig genoeg.