Vrijwilligster Maria Edith geeft de Wildemanbuurt kleur

Hoogstins2024

Maria Edith Pineda Rincón uit de Wildemanbuurt in Nieuw-West doet veel vrijwilligerswerk voor de wijk. Half januari won ze er een van de drie Bomen van Verdienste mee. Met haar projecten wil ze onder meer eenzaamheid en depressie in de buurt tegengaan. Haar levenslessen heeft ze ook in een boek opgeschreven: Mijn Gezondheid Bijbel 1.

Door Merolyn de la Cruz

Maria Edith Pineda Rincón komt oorspronkelijk uit Colombia. 32 jaar geleden bracht de liefde haar naar Nederland, waar ze onder meer acupunctuur en natuurlijke geneeskunde ging studeren. “Ik woonde toen in een flatgebouw en had weinig contact met de buitenwereld. Naast mijn werk was ik veel bezig met de binnenwereld. Ik ben een spiritueel persoon en mediteerde daarom veel.”

Wildemanbuurt
Na twaalf jaar ging Maria Edith scheiden en moest ze op eigen benen staan. Ze werd uitgenodigd voor een bezichtiging in de Wildemanbuurt, een wijk die ze niet kende, en werd verliefd op de tuin achter het gebouw. Ze was ervan overtuigd dat dit huis voor haar bestemd was. “Door de grote ramen schijnt er veel licht door het huis. Ik voelde me gelijk thuis toen ik voor het eerst door de deur liep.”

Groen ontmoetingspunt
Nadat ze verhuisd was naar de Wildemanbuurt, wilde ze iets voor de wijk betekenen. Ondanks het zonnige huis oogde de buurt erg grijs, vertelt Maria Edith. Het leek haar een uitdaging om dat grijze gevoel om te toveren in iets kleurrijks. Ze besloot naar de gemeente te stappen en ging aan de slag met haar eerste project: de bewegingstoestellen aan de Sloterplas. Daar bleef het niet bij, want ze merkte dat er nog meer gedaan kon worden. Haar volgende aandachtspunt was een verwaarloosd plantsoen in haar wijk. Ze adopteerde deze plek en transformeerde dit in een groen ontmoetingspunt voor de buurtbewoners.

De kapitein
Maria Edith vindt ondernemen erg leuk; zo is haar interesse voor vrijwilligerswerk ontstaan. “Ondernemen vereist creativiteit en dat zet ik in om allerlei dingen te doen. Ik ben altijd een harde werker geweest. Op school noemden leerlingen mij ook wel ‘de kapitein’ omdat ik een voorbeeld voor hen was. In Colombia had ik een onderneming in leer en accessoires en verkocht ik onder meer zijden dassen. Ik nam ze een keer mee naar mijn Engelse les en verkocht ze gelijk allemaal. Ondernemen is mijn passie geworden.”

Multiculturele dansevenementen
Na haar tweede project begon ze aan haar volgende missie: de Wildemanbuurt kennis laten maken met andere culturen. Door meer mensen uit hun huizen te halen, wil ze eenzaamheid tegengaan. Ze begon met maandelijkse multiculturele dansevenementen. “Op deze manier kruipen mensen uit hun schulp. Er komen allerlei mensen bij elkaar die elk hun eigen verhaal hebben. Elke nieuwe ervaring die je opdoet, beïnvloedt je hersens. Ik zocht een manier om de wereld naar ons toe te brengen. Op het evenement wordt ook informatie gegeven over diverse landen. Hoe ziet de politiek eruit? Welke munt hebben ze? Wat zie je dat je in Nederland niet ziet. Al dit soort vragen behandelen we tijdens de ‘Nederland ontmoet een ander land-bijenkomsten’. Natuurlijk is er de gelegenheid om lekker te dansen.”

Cadeautje
Een van de bijeenkomsten – een Syrische – staat in haar geheugen gegrift.  Een vader danste met zijn zoon een traditionele dans uit Syrië. Hij legde uit dat de dans de draaiende bewegingen in het universum symboliseerde. Zó mooi. Ze beschrijft het moment als een cadeautje.

Lachende kindergezichten
Wat het mooiste moment is dat ze door haar werk heeft meegemaakt? “Een groep asielzoekers deed mee aan een van mijn projecten. De lachende gezichten van de kinderen gaven mij veel vreugde. Ik heb zelfs een foto van een man die daar aan het schilderen was ingelijst. Het was zo’n mooie foto. Zulke momenten zijn goud waard.”

Natuurlijke geneeskunde
Maria Edith is een van de winnaars van de Boom van Verdienste. De andere twee zijn Karin Schreutelkamp en de Groengroep. De prijs, die staat voor omzien, omkijken en liefde, wordt uitgereikt door het stadsdeel Nieuw-West. Maria Edith is heel trots dat zij zich vrijwilliger van het jaar 2021 mag noemen. Hoewel ze al veel heeft bereikt, heeft ze nog een belangrijk doel voor ogen: ze wil dat meer mensen natuurlijke geneeskunde gaan waarderen. “De behandelingen en therapieën van deze vorm van geneeskunde versterken het lichaam op een natuurlijke manier, met planten en stoffen, zonder onnodige moderne middelen. Het zijn medicijnen die mensen vergeten zijn. In mijn workshops geef ik ook lessen over natuurlijke geneeskunde. We kunnen nog zoveel leren van natuurlijke medicijnen. En kennis is kracht, kennis is macht.”

Mijn Gezondheid Bijbel 1
In haar boek Mijn Gezondheid Bijbel 1 schrijft ze over deze ouderwetse geneeskunde. Het boek, waarin je informatie vindt over lichamelijke processen, is uit een wetenschappelijk en spiritueel oogpunt geschreven. “Met dit boek probeer ik onwetende mensen kennis te geven over de gezondheid. Ik doe dit op een makkelijke manier, zodat men gelijk aan de slag kan met de informatie. Ik ben er ontzettend blij mee en ik hoop dat ik anderen kan inspireren.” Binnenkort is het boek in het Nederlands, Spaans en Engels verkrijgbaar via haar website.

DeWestkrant