Thuiszorg door student geneeskunde

Mantelaar groeit na succesvolle crowdfunding

Foto Claudia Otten
Hoogstins2024

Sociale onderneming Mantelaar uit West heeft 167.000 euro opgehaald voor uitbreiding. Mantelaar koppelt hulpbehoevende ouderen aan geneeskundestudenten uit de buurt. Die studenten helpen in de huishouding en bij zaken als aan- en uitkleden en toiletbezoek. Ook hebben ze tijd voor een praatje of een wandeling.

Mantelaar bemiddelt bij de ondersteuning van mantelzorg. Volgens Barbara Groeneveld -een van de oprichters- zijn inmiddels zo’n negentig keer studenten gekoppeld aan ouderen die hulp nodig hebben. Voornamelijk in Amsterdam, waaronder in West. De onderneming is gehuisvest aan de Overtoom.

Volgens Groeneveld is het prettig voor ouderen om een student geneeskunde over de vloer te hebben die tijd en aandacht heeft. De studenten mogen geen medische handelingen verrichten, maar doen zo wel ervaring op met zorg voor ouderen. Ook signaleren zij volgens Groeneveld eerder gezondheidsproblemen, zoals beginnende dementie.

Nu via crowdfunding ruim 167.000 euro  is opgehaald -veel meer dan het beoogde doelbedrag van 50.000 euro- kan Mantelaar uitbreiden naar de rest van het land, eerst in universiteitssteden. Groeneveld verwacht een forse groei vanwege de decentralisatie en bezuinigingen in de zorg. Ouderen of familieleden zullen zorg vaker zelf moeten gaan regelen en betalen. Een uur zorg door studenten via Mantelaar kost 17,50 euro.

www.mantelaar.nl