Toch jerrycans in de Jan Eef

Hoogstins2024

Huh, die jerrycans met Kerst, dat zouden we toch niet meer doen? Toch hangen ze weer, in de Witte de Withstraat en in de Jan Evertsenstraat. In de laatste niet meer op de luifels, maar alleen op het Mercatorplein en in de bomen bij de Admiralengracht.

De alternatieve feestverlichting in de Baarsjes bestond sinds 2012 uit gerecyclede jerrycans met gekleurde lampen erin. Ze had veel fans, maar vooral ook veel tegenstanders. Velen vonden het alternatief voor straatverlichting er -vooral overdag- niet uitzien. Over de verlichting waren vorig jaar ontwerpsessies belegd. “Hieruit kwam de campagne ‘laat je hart zien'”, vertelt Jeroen Jonkers van Jan Eef. Winkeliers kunnen à € 25 een verlicht hart ophangen in de etalage of aan een ophangpunt buiten.

Uit de brainstormsessie kwam ook dat over de jerrycans bij het Mercatorplein en in de bomen bij de Admiralengracht bewoners wel enthousiast waren, aldus Jonkers. Daarom hebben deze plekken de oude verlichting gekregen.

De reden waarom de jerrycans niet meer de luifels sieren is ook een geldkwestie. Het stadsdeel betaalde altijd mee aan de feestverlichting, maar heeft zich hieruit teruggetrokken. “Beleid van de gemeente is om aan dit soort dingen niet meer mee te doen”, aldus Jonkers.

De kosten € 12.000 per jaar- zijn door de winkelstraatvereniging alleen niet meer op te brengen. “Er zitten heel veel verborgen kosten in, denk aan ophangen met een hoogwerker, opslag en het storingssysteem”, zegt Jonkers. Bovendien bezorgden de jerrycans op de luifels de winkelstraatvereniging behoorlijk wat hoofdpijn, omdat ze niet altijd weer- en vandalismebestendig bleken te zijn. Nu betaalt Jan Eef de verlichting uit eigen zak. De kosten zijn ongeveer € 5.000,-

Voor degenen die geen afscheid kunnen nemen van de watertanks: je kunt ze ook adopteren. Jan Eef levert er voor € 5,95 een stroomkabel bij. Begin december start ook een actie waarbij buurtbewoners een hart kunnen ophalen om te versieren.