Tommy: al tien jaar de pionier van West

(foto: Sigi Foppen)
Hoogstins2024

Tommy’z Toko is al tien jaar een begrip in Amsterdam-West, velen zijn al bij hem onder het kappersmes geweest. In de naloop van zijn tienjarig bestaan werd het zeker tijd om bij Tommy verhaal te halen over hoe het allemaal begon en wat hij heeft bereikt.

Na een lang weekend stappen fietste Tommy Hagen langs het toen nog lege pand op de kruising van de Jan Evertsenstraat en de Admiraal de Ruijterweg. Hij woonde al veel langer in de buurt, maar vond het hoog tijd worden voor een nieuwe, vette plek in West. De volgende dag informeerde hij meteen. ‘’Ik ben heel erg geïnspireerd door Berlijn, daar loop je in buitenwijken waar je opeens op de meest waanzinnige plekken terecht komt. Dat wilde ik hier ook creëren.’’ zegt Tommy terwijl hij een kopje thee inschenkt aan de grote houten tafel achter in zijn salon.

Dat Berlijnse gevoel is er met de komst van de zaak gekomen.  Om de twee jaar krijgt een andere kunstenaar de kans om de winkel te voorzien van abstracte kunst, de favoriete kunststroming van de stylist. Momenteel is het werk van Daan Roukens te zien. Het artwork zorgt er ook voor dat de wijk betrokken kan zijn bij Tommy’z Toko. ‘’Bij het huidige kunstwerk heb ik door de hele buurt briefjes in de bus gedaan. Daarop stonden verschillende ontwerpen; aan hun de vraag welke favoriet was.’’ Vervolgens is er een buurtavond georganiseerd waar het eindoordeel werd geveld.

Modellen

Hoe betrokken de stylist met zijn klanten is, zo betrokken is hij ook in de fashionwereld. Modellen paraderen met zijn kapsels over de catwalk en heeft hij inmiddels in ieder modeblad van Nederland gestaan.  Misschien is dat ook wel wat Tommy’s Toko zo goed maakt. ‘’Alles wat mij opvalt tijdens het werk voor shows of shoots neem ik mee naar de winkel, als ik een geweldige krultang tegenkom probeer ik die ook te gebruiken in mijn winkel.’’ Door zijn werk in het buitenland zijn er mensen die speciaal naar Amsterdam komen voor Tommy’z Toko.

Stoelenverhuur

Ondanks zijn succes in het buitenland, werd het dit jaar tijd om een tandje terug te gaan. Tommy was veel van huis en vond het tijd om zich volledig te focussen op de winkel. Hierdoor was er tijd een nieuw element aan de winkel toe te voegen: het stoelenverhuursysteem. Stylisten kunnen een stoel huren en vervolgens kunnen klanten via de site een stylist, tijd en datum kiezen. Mensen die bijvoorbeeld hun eigen kapperszaak niet kunnen realiseren kunnen zo alsnog een kant op. ’’Huurprijzen van panden gaan omhoog naarmate er niemand inzit, als het na twee jaar nog niet gehuurd is wordt het omgebouwd tot woning.’’

Koffietentjes

Deze manier van omgaan met leegstand is een doorn in het oog van Tommy. ‘’Er  moet iemand komen in West die in de gaten moet houden wat de ‘’state of mind’’ is van sommige panden. Er is wel iemand daarvoor aangewezen door de gemeente, maar die lijkt erg weinig tijd te hebben. Ik zou het zelf ook wel willen doen hoor!’’ Om hem heen heeft hij steeds meer zien veranderen: winkels komen, winkels gaan. De opkomst van alle koffietentjes vindt de kapper helemaal niet erg: ‘’Dat is alleen maar goed joh, mensen hebben nu een plek om te werken en drinken daarbij ook nog wat drankjes.’’

New York

Na vele jaren Amsterdam-West begint Tommy’s droom om naar New York te gaan ook te prikkelen. Of er dan een Tommy’z Toko in New York gaat openen? Nee: ‘’Dit is de enige zaak die er ooit zal zijn.’’ Wel zou hij terug blijven komen om mensen te knippen, maar voorlopig is hij nog gewoon op zijn vaste plekje in West.