Tuinderij Pantar op weg naar duurzame teelt bloemen en planten

De tuinderij van sociaal leer-werkbedrijf Pantar op Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De tuinderij van sociaal leer-werkbedrijf Pantar aan de Seineweg heeft een belangrijke stap gezet op weg naar duurzame teelt van bloemen en planten. Het werkbedrijf voldoet nu door toekenning van een certificaat aan de internationale eisen en voorwaarden van de tuinbouw- en retailbranche, zo stelt Pantar.

In de kassen aan de Seineweg plant de tuinderij jaarlijks zo’n 49 miljoen stekjes. Aan klanten worden 600.000 jonge plantjes geleverd. Amsterdammers met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen in de tuinderij starten met werken. Na verloop van tijd stromen veel mensen door naar andere soorten werk binnen of buiten Pantar. 

“Het is van groot belang dat wij dit werk kunnen blijven bieden. Anders valt een groot deel van de mensen die het niet redden in het reguliere arbeidsproces buiten de boot”, aldus Huib Vreugdenhil, afdelingshoofd bij de tuinderij.  “Ook voor een sociaal werkbedrijf is het belangrijk dat we onze producten duurzaam produceren. Het maakt ons toekomstbestendig.”

De tuinderij voldoet nu aan een reeks eisen op het gebied van productie, milieu, veiligheid en hygiëne en traceerbaarheid van de producten. “Het is de volgende stap op weg naar een duurzaam product”, aldus Vreugdenhil. Eenvoudig was het niet. “Hier werken mensen die om wat voor reden dan ook begeleiding nodig hebben in hun werk. We moeten dus goed uitleggen wat we gaan veranderen en waarom dat nodig is.’’ 

Huib Vreugdenhil (midden) toont met zijn collega’s het certificaat.
DeWestkrant