Van dichtbij is lekkerder

Hoogstins2024

Minder voedselkilometers, betere kwaliteit: wat je bij de buren haalt is lekkerder dan wat er met het vliegtuig van ver komt. Tenminste, dat vinden steeds meer detaillisten en restaurants in de buurt. Sinds vandaag is er het Streekmagazijn in de Jan Evertsenstraat. Een pop-up winkel in de voormalige matrassenzaak tegenover Albert Heijn.

Initiatiefnemer Eric Haas voegt aan dat voedselkilometersverhaal nog iets extra’s toe: zo min mogelijk schakels tussen boer en detaillist. De groenten in de pop-up store komen dus rechtstreeks van de boer op je bord en zijn -uiteraard- van het seizoen.

Vandaag schaft de pot onder meer ronde appeltjes, pompoen en spruitjes. Maar er is ook rode witlof, eigenlijk bedoeld voor de export naar Japan. “Bijna niet in Nederland te krijgen”, zegt Haas. Bij Streek dus wel, omdat het de specialiteit is van de kweker in Spierdijk (in Noord-Holland).

Wie benieuwd is wat Streek nog meer aan bijzonders heeft, neemt even een kijkje. Er is ook een keur aan bewerkte producten van de boer, zoals sap van wegens hagel gebutste appels en peren.