Oprichter Marqt: ’Minder vaak eten’

Drukte bij opening nieuw filiaal in West

Hoogstins2024

De opening van een nieuw filiaal van Marqt in West leidde donderdag meteen tot een flinke drukte. De twaalfde winkel zit op de hoek van de Bilderdijkstraat en het Kwakersplein. Volgens Marqt-oprichter Quirijn Bolle, aanwezig op de feestelijke opening, bestaat er in de buurt veel interesse voor goede voeding.

Bolle werkte ooit als verkoper van kippenvlees in New York. Hij besloot dat het roer om moest, en begon duurzame winkelketen Marqt. Het bedrijf verkoopt veel regionale en biologische producten, maar niet uitsluitend. Het gemiddelde prijsniveau is hoger dan in een gewone supermarkt, maar Bolle spreekt liever over ’minder goedkoop’. Lage prijzen gaan volgens hem vaak ten koste van mens, dier en milieu.

Marqt mikt niet alleen op buurtbewoners met een goed inkomen. ’’Het gaat om mensen die beter willen eten en beter met de samenleving willen omgaan.’’ De prijzen hoeven volgens hem geen grote belemmering te zijn. ’’De voedingsindustrie probeert ons wijs te maken dat we de hele dag snacks moeten eten, maar we hebben minder eten nodig. Drie goede maaltijden per dag zijn voldoende.’’

De opening van De Hallen was geen reden om een winkel op deze plek te beginnen, aldus Bolle. ’’We waren hier al langer mee bezig.’’ Marqt wil verder uitbreiden, maar het is nog niet duidelijk of er een derde filiaal komt in West. De allereerste winkel opende in 2008 de deuren aan de Overtoom. Voor het bedrijf werken nu 750 mensen.

DeWestkrant