Van Jip en Janneke tot punk: expo baanbrekende illustratoren

Werk van Jo Brocklehurst uit 1981.
Hoogstins2024

Op Westergas opent donderdag 5 oktober een expositie met belangrijke illustratoren uit de 20ste eeuw. Met hun werk kaartten zij maatschappelijke thema’s aan als gendergelijkheid, vrouwenrechten, milieu en dierenrechten. Thema’s die nog steeds relevant zijn.

De tentoonstelling Baanbrekers van de Illustratie Ambassade is gebaseerd op historisch onderzoek van hoogleraar Emilie Sitzia over spraakmakende sociaal geëngageerde tijdgenoten van illustratrice Fiep Westendorp, onder meer bekend van de tekeningen van Jip en Janneke. 

Van Jo Brocklehurst die in haar virtuoze stijl het nachtleven zichtbaar maakte en doorbrak met punk- en SM-portretten tot de liefde voor de natuur van Tove Janssons. Van Sue Coe die met haar werk aandacht vraagt voor dierenrechten tot Fiep Westendorp die zich met haar scherpzinnige werk voor Het Parool inzette voor arbeidsparticipatie van vrouwen. 

De expositie laat naast werk van dertien baanbrekende illustratoren ook de betekenis en maatschappelijke zeggingskracht van illustraties in internationale context en tijdsgeest zien. Ook is er een speciaal samengesteld filmprogramma in het naastgelegen Ketelhuis. 

Illustratie Ambassade in het Meterhuis, Pazzanistraat 6. Van 5 oktober tot en met 10 december. Gratis toegankelijk. Hier meer informatie.