VanMoofrijders treffen dichte deuren in Houthaven

Fietsmerk kampt met grote problemen en heeft uitstel van betaling gekregen

Dicht: het servicecentrum van VanMoof in Houthaven. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

VanMoofrijders staan donderdag voor dichte deuren. Het Amsterdamse merk van elektrische fietsen heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen, een mogelijke voorbode van een faillissement. Het servicecentrum van VanMoof in de wijk Houthaven is gesloten. 

Een vrouw die net met haar zwarte e-bike komt aanrijden, reageert verrast. Door negatieve ervaringen is ze niet bepaald fan geworden van VanMoof. Haar e-bike kampte met technische problemen die pas na lang aandringen en wachten werden opgelost, vertelt ze. Haar fiets kwam na de reparatie ook nog beschadigd terug. “Ik ken niemand met een VanMoof die tevreden is met de service.”

VanMoof is in 2009 in Amsterdam opgericht door de Nederlandse broers Taco en Ties Carlier, die een eigenzinnige, stoere stadsfiets ontwierpen. De laatste jaren legden zij zich uitsluitend toe op het ontwerpen en produceren van e-bikes, die wereldwijd werden verkocht. 

VanMoof -met het hoofdkantoor in Amsterdam-Oost- groeide razendsnel, naar zich nu laat aanzien te snel. Het bedrijf haalde 182 miljoen dollar op aan investeringen voor de ontwikkeling van nieuwe modellen en een ambitieuze internationale groei. Dat geld is na jaren van verliezen op, met surséance van betaling en dichte deuren als gevolg.

DeWestkrant