Verse start – Column Fenna Ulichki, voorzitter stadsdeel West

De zomer is al enkele weken geleden ingeluid, maar komende week begint in Amsterdam de schoolvakantie. Als dagelijks bestuur zijn we onlangs begonnen aan een nieuwe bestuursperiode, nadat wij geïnstalleerd zijn door de gemeenteraad en zoals dat heet gehoord zijn door onze stadsdeelcommissie. Het is een eer om weer voor jullie aan de slag te mogen.
Wij hebben terugkijkend veel werk verzet, maar door de uitbraak van het coronavirus ging uiteraard niet alles op de manier die we graag hadden gezien. Het is nog steeds van belang dat we ons realiseren dat corona onder ons is en dat wij rekening moeten houden met elkaar. Gelukkig is het culturele en sociale leven weer volledig op stoom. En nu de zon schijnt en de warmte ons meer naar buiten lokt zijn er tal van nieuwe en leuke ontwikkelingen in de buitenlucht waar wij in West van kunnen genieten.
Zo is sinds vorige week het kunstwerk STOER van Bilal Chahal te zien op het Mercatorplein. Bilal probeert door kleurgebruik en de letters STOER onze idee van gender uit te dagen. Het interessante werk zal nog te zien zijn tijdens het Open Air Cinema op 2 en 3 augustus op het Mercatorplein. Als onderdeel van Pride Amsterdam zal, ondanks de onderbreking door corona, het succesvolle tweedaagse filmfestival weer op het Mercatorplein plaatsvinden. Het is fantastisch om een dergelijke parel zo prominent in het midden van ons stadsdeel te hebben. En het is van belang dat we zo zichtbaar kunnen maken wie we zijn en van wie we houden, al is het alleen maar omdat helaas te vaak wordt geprobeerd om mensen in een hokje te duwen of te begrenzen. Samen moeten we onze stem luid tegen de onverdraagzaamheid laten horen, want alleen dan creëer je een samenleving waarin ieder een plek heeft.
Wij zijn enkele jaren geleden begonnen om samen met bewoners muurschilderingen aan te brengen. Onder de projectnaam Muren van West verschijnen de meest prachtige creaties op de muren in onze straten. Kunst in de openbare ruimte die verbindt. Inmiddels kunnen jullie een kleine tour maken, want deze week hebben wij weer twee muurschilderingen aan onze openbare muurschilderingencollectie toegevoegd. Bij zorgcentrum de Boeg heeft stadstekenaar Richard Kofi een gigantisch kunstwerk van 25 meter hoog gecreëerd en het werk van kunstenaar Peim van der Sloot aan de Rijpgracht verandert gedurende de komende seizoenen.
Kortom, er is deze zomer genoeg te beleven. Mijn nieuwe collega-bestuurders Ester Fabriek en Thomas Hermans bewaken het fort aan het Bos en Lommerplein en stellen zich de komende weken hier aan jullie voor. Let goed op jullie zelf en op elkaar en geniet van de zomer.

DeWestkrant