Vlees geschoten edelherten verwerkt in West

Edelhert (Foto Staatsbosbeheer)
Hoogstins2024

Wildgroothandel Pieter van Meel op het Food Center aan de Jan van Galenstraat gaat het vlees verwerken van edelherten uit de Oostvaardersplassen. Staatsbosbeheer is begonnen met het afschot van 1800 edelherten, met als doel het aantal terug te brengen tot 490 dieren.

Van Meel heeft veel ervaring met het verwerken van wild, zoals zwijnen, edelherten en reeën van de Veluwe en zal het vlees leveren aan poeliers, slagers en gerenommeerde restaurants door het hele land, zo stelt Staatsbosbeheer. Het vlees uit de Oostvaardersplassen zal vanaf januari beschikbaar komen.

Het afschieten van grote grazers in de Flevopolder leidde eerder tot protestacties en rechtszaken. Beheerder Staatsbosbeheer reduceert het aantal edelherten in opdracht van de provincie Flevoland. Bij de huidige grote populatie sterven veel dieren in de winter door voedselgebrek. 

Van Meel zal het vlees van de geschoten edelherten eerst één tot twee weken laten rijpen in een speciaal ingerichte koelcel. De wildgroothandel en Staatsbosbeheer streven ernaar om een deel van het vlees ter beschikking te stellen aan een maatschappelijk doel. De mogelijkheden daarvoor worden nog verkend.