Voormalig GAK-kantoor Bos en Lommer nu gemeentelijk monument

Pergola en vijver met het GAK-gebouw op de achtergrond. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het voormalige GAK-kantoor aan het Bos en Lommerplantsoen is aangewezen als gemeentelijk monument door stadsdeel West. Dit na een verzoek van Heemschut Amsterdam. Het grote gebouwencomplex inclusief beeldengalerij met pergola en vijver dateert uit het jaar 1960.

Bij de oplevering was het gebouw van architect Ben Merkelbach een van de grootste en modernste kantoorgebouwen in Nederland. Duizenden medewerkers van het Gemeenschappelijk Administratiekantoor namen er hun intrek. In 2005 kwam het kantoor leeg te staan. 

Na renovatie herbergt het gebouw sinds de periode 2013-2015 honderden woonstudio’s bedoeld voor studenten en starters, zowel koop als huur. In het middendeel is sinds 2020 Cityden gevestigd, dat hotelkamers en shortstay-appartementen verhuurt. 

Dagelijks bestuurder Thomas Hermans van West is blij met de monumentale status. “Daardoor is het gebouw beter beschermd in de toekomst”, zo schrijft hij in zijn column. “Bij monumenten denken we vaak aan de grachtengordel, maar er zijn ook talloze jonge monumenten die het waard zijn te behouden. Een monument zegt iets over de ontwikkeling van de stad in een bepaalde periode en hoe men in die tijd dacht over architectuur.”

DeWestkrant