Zorgen over verval monumentaal schoolgebouw Bos en Lommer

Het voormalige schoolgebouw aan de Sara Burgerhartstraat. (Foto De Westkrant)
Hoogstins2024

Het gebouw van de voormalige Daniël Goedkoopschool in Bos en Lommer is in slechte staat. Erfgoedvereniging Heemschut maakt zich ernstig zorgen over de toekomst van het gemeentelijk monument en dringt bij stadsdeel West aan op maatregelen. Een herbestemming tot wonen, bedrijfsruimte of broedplaats moet mogelijk zijn, zo stelt Heemschut. 

Het gebouw aan de Sara Burgerhartstraat 1-3 is neergezet als Openbare school voor Uitgebreid Lager Onderwijs: de Daniël Goedkoopschool. Dit naar een ontwerp van Manon Peyrot. Het gebouw heeft een grote architectuur- en cultuurhistorische waarde als ‘uitstekend’ voorbeeld van naoorlogse scholenbouw, aldus Heemschut. Sinds 2013 is het gebouw eigendom van de Stichting Witboek en de Stichting Waterval, zo blijkt uit het Kadaster. 

Op verzoek van Heemschut is het gebouw in 2019 aangewezen als gemeentelijk monument. Het staat al een aantal jaren leeg en noodzakelijk onderhoud blijft uit, zo stelt Heemschut in een brief aan het stadsdeel. De toekomst is onduidelijk. Heemschut verzoekt het stadsdeel zonodig handhavend op te treden en een ‘tijdelijk of permanent hergebruik’ te stimuleren als woonruimte, bedrijfsruimte of broedplaats. 

Foto De Westkrant
DeWestkrant