Vriendschap overwint alles in de voorstelling Bloedbroeders

Bloedbroeders. (Foto Jean van Lingen)
Hoogstins2024

Bloed is dikker dan water. De veertienjarige Armeense Abisoghom moet vluchten uit het Ottomaanse rijk. Gelukkig is hij niet alleen. Zijn Turkse vriend Mehmet besluit met hem mee te gaan op de boot richting Griekenland.

Ze belanden uiteindelijk in Frankrijk. Daar worden ze tijdens WO II opgepakt en op de trein gezet naar krijgskamp Dörnitz. Ze doen er alles aan om samen een veilig thuis te vinden: ze nemen andere identiteiten aan, leren elkaars taal en verbloemen tijdelijk hun geloof.

Het is het begin van een duizelingwekkende vlucht door vele landen en culturen. De enige constante is de onvoorwaardelijke liefde tussen de twee vrienden. Een vriendschap tussen een Armeen en een Turk. Een vriendschap die in die tijd onmogelijk is, maar toch ontstaat.

Dit verhaal over een onverwoestbare vriendschap in oorlogstijd is de leidraad van de voorstelling Bloedbroeders van Theatergroep RAST. Een muzikale voorstelling waarin naast tragiek ook plaats is voor humor en lichtheid.

De voorstelling is gebaseerd op de persoonlijke familiekroniek van musicalacteur Ara Halici. Halici maakte in 2015 samen met de Turks-Nederlandse journalist Sinan Can de spraakmakende documentaireserie Bloedbroeders voor BNNVARA. Tijdens research voor de serie ontdekte Halici het verhaal van zijn Armeense oudoom Abisoghom, die als kleine jongen in 1915 de Armeense genocide op miraculeuze wijze overleefde. Samen met regisseur Şaban Ol van Theatergroep RAST maakte Halici zijn persoonlijke familiekroniek tot een alomvattende muziektheatervoorstelling.

Theatergroep RAST is het huisgezelschap van Podium Mozaïek in Amsterdam-West en werd in 2000 opgericht door Şaban Ol, Celil Toksöz en Gert de Boer omdat ze graag de veranderende samenleving weerspiegeld willen zien op het toneel en in het publiek. Het gezelschap vertelt verhalen in hun voorstellingen die intercultureel, sociaal bevlogen en soms controversieel zijn.

Op vrijdag 7 december is er nog een laatste kans om deze prachtige voorstelling te zien in Internationaal Theater Amsterdam.

Ga voor meer informatie over de voorstelling en tickets naar www.ssba.nl

DeWestkrant