Vrouwenrechtswinkel ‘helaas nog steeds nodig’.

(foto: facebook)
Hoogstins

Stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki opende deze week aan de Bos en Lommerweg de eerste Vrouwenrechtswinkel van Amsterdam. Hier kunnen alle Amsterdamse vrouwen gratis juridisch advies krijgen over allerlei onderwerpen, zoals arbeidsrecht, huurrecht, vreemdelingenrecht en familierecht. De rechtswinkel wil de toegang voor vrouwen tot het recht makkelijker maken. De instelling is een initiatief van de gemeente, in samenwerking met Buresau Clara Wichmann en de Amsterdam Law Hub van de UvA.

In eerste instantie is de vrouwenrechtswinkel bedoeld voor vrouwen die niet de middelen hebben om een advocaat of juridisch adviseur te betalen. De rechtswinkel is geen advocatenkantoor. De juristen geven hier advies en kunnen wel helpen met het zoeken naar een goede advocaat en de financiering van de gang naar de rechter.

Bij de opening stelde Fenna Ulichki dat het (her)openen van een dergelijk instituut nog steeds nodig is. “Tijdens de jaren tachtig werden de vrouwenrechtswinkels in Amsterdam gesloten. Ze zouden niet meer nodig zijn, was de gedachte. Helaas bewijst deze heropening decennia jaar later dat die droom nog steeds niet is vervuld.” Volgens haar hebben vrouwen nog steeds te maken met seksuele intimidatie en krijgen ze vaak minder salaris dan mannen. ,,Het is helaas nodig.”

De vrouwenrechtswinkel onder meer te vinden op facebook