Vuilnisoproer in Nieuw-West

(foto: Martine de Vente)
Hoogstins

Overvolle prullenbakken, gebroken glaswerk en zwerfvuil. Het is niet alleen deze zomer een probleem rond de Sloterplas, maar ook andere jaren is het gebied een rommeltje, zo vinden de organisatoren van de Vuilnisoproer. Het is een bijeenkomst vanavond in de Ru Paré community, georganiseerd door de coöperatie Samen aan de Slag.
De organisatoren willen met de ‘oproer’ de gemeente laten zien dat ze graag ondersteuning willen bij de vele bewonersinitiatieven. Want, zo zegt Hans Krikke van het Vuilnisoproer: “Het is een structureel probleem dat niet op te lossen lijkt.” Dus nemen bewoners zelf het heft maar in handen. Zo schafte buurtbewoonster Jorine onlangs zelf afvalbakken aan en gaat een 94-jarige man uit de buurt iedere ochtend afval prikken bij het Sloterstrand.
Het is de bedoeling om op de Vuilnisoproer-bijeenkomst uit te wisselen wat organisaties en bewoners voor elkaar kunnen betekenen, bijvoorbeeld als het gaat om opslagruimte, beschikbaar materiaal zoals prikkers en uiteraard in personeelsbezetting.
Een ‘echte’ oproer, in de vorm van een demonstratie, is de vuilnisoproer dus niet. Maar de initiatiefnemers willen wel een ‘duidelijk signaal’ neerleggen bij de gemeente.
De bijeenkomst is vanmiddag (donderdag 3 september) in de Ru Paré community aan de Chris Lebeaustraat en begint om 17.30 uur. Vooraf is er gelegenheid om wat te eten.