VVD wil ‘structurele oplossingen’ voor betere veiligheid in West

De Primera in de Kinkerstraat na de plofkraak eind september. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De VVD-fractie in de gemeenteraad vindt dat er structurele oplossingen moeten komen om de veiligheid in West te verbeteren. Fractievoorzitter Claire Martens heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B en W naar aanleiding van recente geweldsincidenten en plofkraken in West. 

Stadsdeel West heeft beveiligers ingehuurd die op straat worden ingezet in de Jan Eef en Kinkerstraat. “Al langer voelen de ondernemers zich niet senang en wordt de inzet van politie en handhaving niet als voldoende ervaren”, zo schreef stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki van West. De inzet van beveiligers tussen 15.30 en 20 uur is een proef, die duurt tot medio januari. 

Volgens VVD-fractievoorzitter Martens is de veiligheid in West de afgelopen jaren verbeterd, maar is het de laatste tijd ‘weer veelvuldig raak’. Zij wijst onder meer op plofkraken in de Kinkerstraat en in De Hallen, de recente overval op een avondwinkel in de Jan van Galenstraat en een steekpartij bij een tandartspraktijk in De Baarsjes. “Daarnaast is overlast van hangjongeren aan de orde van de dag, van straatintimidatie tot wildplassen.”

De VVD vraagt om precieze cijfers over de criminaliteit en mogelijke oorzaken van de ‘ogenschijnlijke toename van criminaliteit’. Ook wil de VVD van het college van B en W weten welke maatregelen kunnen worden genomen om de veiligheid te verbeteren, naast de huidige tijdelijke inzet van beveiligers op straat.