Waar blijven de padden van het Vondelpark?

Foto HetVondelpark.net
Hoogstins2024

In de prille lente was het jarenlang een vast fenomeen: met gevaar voor eigen leven staken padden, kikkers en salamanders in het Vondelpark plotseling voet- en fietspaden over. Met het risico te worden geplet onder fietswielen of schoenen. Vrijwilligers hielpen daarom ’s avonds de amfibieën in emmertjes naar de overkant, terwijl de dieren op weg waren van hun overwinteringsplek naar paarplaatsen.

Maar de laatste jaren blijken er niet veel padden meer te trekken. In 2015 hielpen vrijwilligers volgens de website hetvondelpark.net nog ruim 1200 amfibieën naar de overkant, vorig jaar slechts een stuk of vijftig. Dit jaar schiet het ook nog niet echt op: tot enkele dagen geleden werden slechts twee padden veilig naar de overkant gebracht. 

Het weer speelt mogelijk een rol, maar ook betere leefomstandigheden voor amfibieën op de Koeweide. De noodzaak om te trekken lijkt afgenomen omdat dit afgesloten deel in het hart van het park volgens Daniël Kropveld van hetvondelpark.net een betere omgeving is geworden om te overwinteren, dankzij ecologisch beheer, poelen, hooibergen en grotere biodiversiteit. 

En dat klinkt toch vooral naar goed nieuws. De dieren zijn er waarschijnlijk wel, maar minder zichtbaar. Naast de gewone pad, bruine kikker en kleine watersalamander huizen er volgens Kropveld ook groene kikkers sinds ze vorig jaar in een van de poelen zijn uitgezet.