Bewoners krijgen tuin van ontwikkelaar

Het binnenpleintje tussen Zocherstraat en Frederikstraat (foto Martine de Vente)
Hoogstins2024

In de oude HBS aan het Vondelpark begint binnenkort de bouw van twintig appartementen. De omwonenden zijn ook blij, want zij krijgen een binnentuin van 500 m2. Die grond is deels van de projectontwikkelaar en deels van de gemeente. De binnentuin is toegankelijk via een poortje en er staat ook een kinderdagverblijf: Dromelot.

De gemeente heeft toen de herbestemmingsplannen van het schoolgebouw in 2014 rond waren, de bouwvergunning goedgekeurd. Dit ondanks dat de bewoners tachtig zienswijzen hadden ingediend. Zij zagen onder meer liever minder woningen en meer tuin. Nu is de binnenplaats een nogal rommelig geheel, met een vervallen fietsenstalling. De tuin doet blijkbaar ook dienst als parkeerplaats voor scooters. Ook staan er een stel driewielige Piaggio’s Ape.

Vorig jaar zomer stonden projectontwikkelaar, gemeente en bewoners zelfs voor de bestuursrechter. Daarna bereikten de partijen een compromis, waarvan de binnentuin dus het resultaat was. Ook komt er, om de parkeerdruk te verminderen, een parkeergarage in de Zocherstraat. Er komt volgens bewoner Otto Munters nu een bewonersvereniging voor de tuin, die met de gemeente een gebruiksovereenkomst gaat sluiten. De bewoners willen er gaan stadstuinieren.

De bouw begint in februari of maart. De prijzen van de twintig appartementen zijn nog niet bekend. Volgens de makelaar zijn die ‘zeer afhankelijk van wat de markt gaat doen’. De oppervlakten van de woningen liggen tussen de 49 en 200 m2. Kijk hier voor de plattegronden.

DeWestkrant