Sinds tien jaar heeft schrijver Bas Kok zijn focus volledig gericht op Amsterdam. Voor zijn laatste boek heeft hij zijn aandacht van Noord naar Nieuw-West verplaatst. Hoe zit dat?
Bas Kok schreef eerder over de impact van de Noord/Zuidlijn (Metromorfose) en dook voor Oerknal aan het IJ in het heden en verleden van Noord. Zijn nieuwste boek, Op een dag in Nieuw-West, heeft hij net af en gaat hij zelf uitgeven. Om de kosten te drukken, doet hij zoveel mogelijk zelf. Alleen besteedt hij de vormgeving en het drukken uit. Om daar geld voor te krijgen, is hij een crowfundingsactie gestart.
Onbemind
Hij krijgt veel enthousiaste reacties, zoals deze: “Geweldig dat er een boek uitkomt over een relatief onbemind stuk Amsterdam.” En dát is precies de reden waarom Bas dit boek heeft geschreven. “In boeken over Amsterdam, komt Nieuw-West niet voor. Boeken over Nieuw-West, daar komt Amsterdam niet in voor. Op een dag in Nieuw-West gaat juist over de relatie tussen het westelijk deel van de stad en de rest van Amsterdam.” Hij vindt dat ‘het grootste stadsdeel van Amsterdam’, misschien wel ‘het minst begrepen’ is. “Het is relatief onbekend – zelfs veel Amsterdammers komen er zelden. Onbekend maakt soms onbemind.”
Cornelis van Eesteren
In dit boek probeert hij te verklaren waarom het stadsdeel geworden zoals het is. Hij neemt je mee door de geschiedenis van het gebied. Bas vertelt onder meer hoe de Westelijke Tuinsteden, ‘het magnum opus van Van Eesteren’, al na een halve eeuw deels omver werd geblazen, inclusief het geboortehuis van Bas. Hij vraagt zich af wat de reden daarvoor was. “Tijdens mijn zoektocht blijkt de kiem van de sloop al gelegd voordat de Westelijke Tuinsteden op de tekentafel lagen. In mijn boek beschrijf ik hoe de hoofdstad omgaat met gewone Amsterdammers en de buurten waarin zij wonen.”
Verhuizing naar Noord
De schrijver is geboren in de Maassluisstraat in Nieuw-West en groeide tot zijn tiende in dat stadsdeel op. Daarna verhuisde hij naar Noord, waar hij nog steeds woont. Sinds hij daar woont, komt hij naar eigen zeggen niet vaak meer in Nieuw-West.