Hoe overvolle zwemluiers het Sloterstrand de kop kosten

Provincie voert Sloterstrand af van de lijst met goedgekeurde zwemlocaties

Drukte op het Sloterstrand. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De provincie Noord-Holland heeft laten weten dat het Sloterstrand is afgevoerd van de lijst met goedgekeurde zwemplekken, aldus Het Parool. Dit komt niet als een verrassing: de gemeente maakte al eerder bekend dat het Sloterstrand vanwege de slechte waterkwaliteit geen officiële zwemlocatie meer was. Het strandje blijft open,  maar zwemmen is op ‘eigen risico’. Boosdoener is de e-coli bacterie (poepbacterie), die maag- en darmklachten en huidirritatie kan veroorzaken.

Geen opwaartse lijn
Joost Stoffels, die namens het waterschap verantwoordelijk is voor de metingen en analyse van de waterkwaliteit, begrijpt dat het Sloterstrand de plek op de lijst kwijt is; de Europese richtlijnen voor het zwemwater vereisen dat een zwemplek niet vijf jaar op rij slecht mag scoren. Stoffels: “Is het twee jaar onder de maat, maar daarna weer twee jaar goed, dan kan de provincie als toezichthouder nog een uitzondering maken. Maar in het geval van het Sloterstrand was er helaas geen sprake van een opwaartse lijn.”

Overvolle zwemluiers
Met name in de zomermaanden was de waterkwaliteit onder de maat. Een belangrijke reden: de ‘onaanvaardbaar hoge concentratie’ van de poepbacterie. Stoffels komt met een opmerkelijke toelichting: “Onderzoek van monsters in het laboratorium wees uit dat het in beperkte mate om uitwerpselen van honden en vogels ging. Het leeuwendeel was afkomstig van mensen. Alles wijst op kleine kinderen met overvolle zwemluiers.” Er wordt nagedacht over maatregelen, zodat het Sloterstrand in de toekomst weer een officiële zwemlocatie wordt.

DeWestkrant