Sloterstrand verliest status officiële zwemplek

Water in de zomermaanden niet schoon genoeg

Het populaire Sloterstrand in de zomer. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Het Sloterstrand is geen officiële zwemlocatie meer. Het water is niet schoon genoeg waardoor het deze status verliest. Het strandje blijft open en ook zwemmen blijft mogelijk ‘op eigen risico’, zo stelt de gemeente. Boosdoener is de e-coli bacterie (poepbacterie), die maag- en darmklachten en huidirritatie kan veroorzaken.

Het water van de Sloterplas kampt in de zomer regelmatig met een te hoog gehalte aan e-coli bacteriën, volgens metingen van de provincie. Het populaire strandje in Nieuw-West mag om die reden volgens Europese regels vanaf komend zwemseizoen geen officiële zwemlocatie meer zijn.

Warme weken
Zwemmers kunnen gebruik blijven maken van het strandje, maar de gemeente waarschuwt dat de waterkwaliteit niet altijd goed is. Dat is vooral het geval tijdens warme weken in de zomer met veel bezoekers. De gemeente gaat nieuwe maatregelen onderzoeken om het water schoner te krijgen.

Toiletten
Eerder werd al een mosselscherm tegen blauwalg geplaatst en vogelwering tegen vogelpoep. Ook staan er in de zomer extra afvalbakken en toiletten bij het strand. Toezichthouders lopen rond om bezoekers op te roepen hun afval in de bak te doen en honden niet in het water te laten. “Het water lijkt daardoor schoner te worden, maar duidelijk nog niet genoeg”, zo stelt de gemeente. 

Alternatieven
Andere delen van de Sloterplas kunnen eveneens vervuild zijn. Ook zijn er volgens de gemeente andere risico’s. “Er kunnen stromingen zijn, boten varen of obstakels onder water liggen. Wees daarom altijd voorzichtig in open water.” Als alternatieven om te zwemmen raadt de gemeente het nabijgelegen Sloterparkbad en de Oeverlanden bij Nieuwe Meer aan.

DeWestkrant