Weer grote brand Westelijk Havengebied

Foto Richard Mooyman
Hoogstins2024

-UPDATE- Opnieuw heeft een grote brand gewoed in het Westelijk Havengebied. Het vuur is zaterdagavond rond half acht ontstaan in een loods met huishoudelijk afval bij vuilverwerker Icova aan de Kajuitweg. Vanuit West en Nieuw-West waren forse rookwolken te zien. Ook zondagochtend was er nog flinke rook, die vanwege de windrichting naar Amsterdam-Noord en Landsmeer dreef. Naar de oorzaak van de brand vindt nog onderzoek plaats.

De brandweer adviseerde omwonenden die last hebben van de rook om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten. Rond half tien zaterdagavond is dit advies ook als NL Alert verzonden. De waarschuwing was met name bedoeld voor Amsterdam-Noord en Landsmeer, maar werd ook door een aantal bewoners in West ontvangen.

De brand is de hele avond, nacht en ook zondag nog bestreden door de brandweer, die ook metingen verrichtte naar schadelijke stoffen in de lucht. Er zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. De brandweer besloot de loods van Icova na enige tijd gecontroleerd te laten uitbranden. Vanwege de windrichting ging de meeste rook aan West en Nieuw-West voorbij. De brandweer is zondagmiddag rond half vijf begonnen met inrukken. Een deel van de bluskanonnen blijft voorlopig achter.

Op 22 april woedde ook een grote brand in het havengebied. De brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Westhavenweg leidde die dag tot veel stank in West en Nieuw-West. Via NL Alert werd toen een noodmelding verstuurd, waarin in een wijde omtrek werd opgeroepen ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te zetten.