Weggeefhoek voor verhuizende huurders De Alliantie

Bewoner Chris Hartman met bedenkster Fadoua Rachid van De Alliantie. (Foto De Alliantie)
Hoogstins2024

Woningcorporatie De Alliantie geeft meubels en andere spullen van verhuizende bewoners een tweede leven. Na een succesvolle proef met een weggeefhoek in de Jacob Geelbuurt in Nieuw-West wil de corporatie dit bij andere renovatie- en nieuwbouwprojecten gaan inzetten, onder meer in de Staalmanpleinbuurt en Jacob Geelbuurt-Oost.

Een verhuizing levert gemiddeld achthonderd kilo afval per woning op. Fadoua Rachid (medewerker bewonersbegeleiding) vond dat dit anders moest en bedacht een weggeefhoek. “Veel spullen zijn nog prima. Wat de een wegdoet, kan iemand anders vaak heel goed gebruiken.” 

In de Jacob Geelbuurt in Slotervaart riep Fadoua Rachid toekomstige bewoners van een nieuw appartementengebouw op overbodige spullen in een opslagbox te zetten. Daar konden zij voor eigen gebruik ook spullen van anderen pakken. Het initiatief werd volgens De Alliantie erg gewaardeerd, met name door statushouders die bezig waren met de inrichting van hun nieuwe huis. 

Bewoner Chris Hartman stemde meteen in toen hij door Fadoua Rachid werd gevraagd om de opslagbox te beheren. “Het is een fantastisch project. Er werden veel bruikbare dingen neergezet, soms zo goed als nieuw. Vooral speelgoed en kinderkleding gingen hard. Het valt me echt op dat buren elkaar hierdoor beter kennen en de onderlinge sfeer en contacten goed zijn. Dat vind ik heel positief.”