West in actie: medicijnen, kleding en knuffels voor Oekraïne 

Mina neemt hulpgoederen in ontvangst in haar winkel aan de Witte de Withstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Medicijnen, kleding, voedsel in blik, luiers en knuffels. In de Witte de Withstraat in De Baarsjes groeit de hoeveelheid hulpgoederen voor Oekraïne die buurtbewoners langsbrengen. Mina van The House of Fermentation heeft haar winkelruimte opengesteld om spullen in te zamelen voor families in Oekraïne die gedupeerd zijn door de oorlog.

Zelf komt Mina Pork Chop Kim uit Zuid-Korea. “Ik weet van mijn familie heel goed hoe het is om slachtoffer te zijn van oorlog. Korea was in de eerste helft van de vorige eeuw bezet door Japan.” Een Australische vrouw komt binnen om spullen te brengen. Een andere buurtbewoonster informeert wat ze later het beste kan komen brengen.

Tekorten
Mina legt uit dat het niet de bedoeling is om medicijnen of andere spullen eerst in winkels te kopen, om ook hier tekorten te voorkomen. Gebruik vooral spullen die je al thuis hebt liggen, adviseert ze. “Vrachtwagenchauffeurs halen de spullen vrijdag op en als het nodig is ook in de weken erna.” Haar winkel aan de Witte de Withstraat 148H is open van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 18.30 uur.

Meer acties
In West zijn meer hulpacties op touw gezet. Voetbalclub SDW doneert de gehele kantine-opbrengst tot en met zondag aan Giro 555 van de samenwerkende hulporganisaties. Zaterdagochtend en zondagochtend verkoopt SDW op sportpark Spieringhorn door teams zelfgemaakte lekkernijen. De opbrengst gaat volledig naar Oekraïne. 

Rataplan
De vestigingen van kringloopwinkel Rataplan -onder meer die in West aan de Van Slingelandtstraat- nemen hulpgoederen in ontvangst voor Oekraïne. Het gaat onder meer om kleding, medicijnen, lang houdbaar voedsel en andere goed bruikbare spullen. Ook Kringloop West aan de Tweede Hugo de Grootstraat zamelt tot en met zondag goederen in voor Oekraïne.

Luiers, kleding en knuffels voor kinderen. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant