Herdenking verzetsheldin Jacoba van Tongeren op 8 maart

Het standbeeld van Jacoba van Tongeren (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Verzetsheldin Jacoba van Tongeren uit De Baarsjes wordt op 8 maart herdacht tijdens een bijeenkomst bij het standbeeld op het Antillenplein. De organisatie heeft gekozen voor een jaarlijkse herdenking op Internationale Vrouwendag. “Dan herdenken we de rol van Jacoba in de oorlog, niet alleen als verzetsheld, maar ook als vrouw in die mannenwereld.”

Jacoba van Tongeren kwam in de Tweede Wereldoorlog met haar Groep 2000 in verzet. Zij wist de levens van duizenden onderduikers te redden. Vorig jaar is het beeld van Jacoba van Tongeren onthuld op het Antillenplein, vlakbij haar toenmalige woning. Ze overleefde de Tweede Wereldoorlog, maar kreeg lang niet de erkenning die veel mannelijke verzetslieden wel ten deel viel.

De herdenking op 8 maart vindt plaats tussen 14.30 en 15.00 uur. Er zijn bijdragen van stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki, kinderen van de Corantijnschool (die het beeld heeft geadopteerd) en nabestaanden van leden van Groep 2000. Ook worden bloemen gelegd. Alle buurtbewoners en andere belangstellenden zijn welkom.

DeWestkrant