Winkelstraten in West slaan zich goed door corona

Plantenwinkel in de Bilderdijkstraat. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De coronacrisis heeft er flink ingehakt, maar tot grote leegstand in winkelgebieden in West heeft dit niet geleid. Dat schrijft dagelijks bestuurder Melanie van der Horst in een memo aan de stadsdeelcommissie West. 

Een aantal ondernemers is gestopt en sommigen hebben hun concept aangepast, maar ‘substantiële leegstand is vooralsnog uitgebleven’. Door het opheffen van de coronabeperkingen zijn de mogelijkheden om te ondernemen weer verbeterd, aldus Van der Horst.

Bos en Lommerplein in de lift
Op het Bos en Lommerplein is wel sprake van een meer dan gemiddelde leegstand waarvan de oorsprong al voor corona lag. De verwachting is dat de leegstand zal afnemen. “Met het opheffen van de markt en een nieuwe inrichting hebben nieuwe ondernemers hun weg naar het plein gevonden en zit het plein weer in de lift.”

Samenwerken
Ondernemers op de Bos en Lommerweg gaan meer samenwerken. Na het oprichten van een ondernemersvereniging voor het middendeel, hebben ook winkeliers in de delen van de weg in de Kolenkitbuurt en Landlust plannen om een ondernemersvereniging te vormen. In de Spaarndammerstraat is inmiddels ook een ondernemersvereniging opgericht.

Flitsbezorger
Voor wat betreft de Van Limburg Stirumstraat/Tweede Nassaustraat meldt Van der Horst dat een winkelstraatmanager is ingeschakeld bij gesprekken om ook daar te komen tot een ondernemersvereniging. Over de achteruitgang van de winkelstraat bestaan grote zorgen, die zijn versterkt door de komst van een distributiepunt van flitsbezorger Flink. 

Verblijfskwaliteit
Zonder zorgen zijn de winkeliers in West bepaald niet. De effecten van het stopzetten van de coronasteun zijn ‘nog niet overal duidelijk’, aldus het memo. Amsterdamse ondernemers moeten overigens vanaf 1 maart ook weer reclamebelasting gaan betalen, na een tijdelijke stopzetting vanwege de coronamaatregelen. De groei van online winkelen zal effect blijven hebben. Winkelen zal in plaats van een noodzakelijk uitstapje wellicht meer een sociale activiteit worden, aldus Van der Horst. “Dat vraagt de nodige aandacht voor de verblijfskwaliteit van winkelstraten.” 

Meer ruimte 
De Kinkerstraat, De Clercqstraat en Jan Evertsenstraat krijgen de komende tijd een ingrijpende herinrichting, met meer ruimte voor voetganger en fietser. Het zal doorbijten worden voor de winkeliers, maar als de straten straks klaar zijn zullen ze volgens Van der Horst weer aansluiten ‘bij de ontwikkelingen van deze tijd’.

DeWestkrant