West heeft nu ‘eerste plasticvrije supermarkt ter wereld’

De nieuwe plasticvrije afdeling bij Ekoplaza. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Ekoplaza in de Jan Pieter Heijestraat heeft sinds woensdag een afdeling met alleen plasticvrije produkten. Amsterdam heeft daarmee volgens de initiatiefnemers nu de eerste supermarkt ter wereld zonder plastic verpakkingen. De opening werd verricht door wethouder Van der Burg.

De afdeling zonder plastic zit in een aanbouw van supermarktketen Ekoplaza in de Jan Pieter Heijestraat. Hier zijn nu bijna zevenhonderd plasticvrije produkten te koop. Initiatiefnemer is de internationale milieugroep A Plastic Planet. Het eerste wereldwijde concrete resultaat werd geboekt in Amsterdam-West dankzij samenwerking met de Plastic Soup Foundation, met een kantoor in de Staatsliedenbuurt.

Ekoplaza heeft 74 winkels in Nederland. De bedoeling is dat alle filialen onder de noemer van Ekoplaza Lab dit jaar nog zo’n plasticvrije zone krijgen. Ekoplaza neemt volgens de Plastic Soup Foundation het voortouw in de supermarktwereld om de milieu-impact door het gebruik van plastic in de voedingsmiddelenindustrie en detailhandel terug te dringen.

De producten zijn voorzien van een Plasticfree-label. Als alternatief voor plastic biedt Ekoplaza onder meer verpakkingen van composteerbare biomaterialen.

DeWestkrant