Zó eindigde de Pro-Palestina-mars in het Westerpark

Foto De Westkrant
Hoogstins2024

Naar aanleiding van de situatie in Israël en Gaza was er zondag in de stad onder meer een Pro-Palestina-mars die eindigde in het Westerpark.

De mars op zondag 15 maart is georganiseerd om ‘op te staan voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen’. “We willen gewoon dat zij als mensen gezien worden. De demonstratie gaat om hun menselijkheid en hun rechten”, aldus de initiatiefnemers. Om ongeregeldheden te voorkomen, had de driehoek – burgemeester, justitie en politie – voorwaarden opgelegd aan de organisatie. Zo mocht er geen gezichtsbedekkende kleding worden gedragen en waren vlaggen van terreurorganisaties verboden

Aangepaste route
De Pro-Palestina-demonstratie begon om 14.00 uur op de Dam. Vanaf daar liepen de deelnemers door het centrum richting het Westerpark.
Oorspronkelijk wilde de organisatie de mars laten eindigen op het Jonas Daniël Meijerplein, het centrum van de oude Joodse buurt. Dit stuitte echter op zoveel verzet dat de route werd aangepast.

Duizenden deelnemers
De organisatie rekende op 2.500 tot 10.000 mensen. Volgens de politie zijn er uiteindelijk 15.000 mensen gekomen. Rond het Westerpark waren er dan ook veel verkeersregelaars om de demonstratie in goede banen te leiden. “Het is goed dat burgers in actie komen. Tijdens een oorlog lijden zij het meest”, zei een van hen. “Als kind heb ik de oorlog in Bosnië meegemaakt. Mijn hart bloedt als ik lees wat er nu in Israël en Gaza gebeurt. Wat doen mensen elkaar aan?”

‘Love hummus not Hamas’
Rond een uur of drie reden auto’s met Palestijnse vlaggen langs het Westerpark. Boven het park zweefden vliegtuigen met een slinger van teksten: ‘Make falafel not war’, ‘Love hummus not Hamas’. Langzaam dook het een na het andere politiebusje op en verschenen er meer drones in de lucht.

Vrij gemengd gezelschap
Rond 16.00 uur bereikte de stoet het Westerpark. Tussen de deelnemers zaten onder anderen vertegenwoordigers van de stichting Diensten en onderzoekcentrum Palestina en het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling. Verschillende leeftijden, kleuren en achtergronden. Het was een vrij gemengd gezelschap. 

Beladen woorden
Het gros van de deelnemers droeg de Palestijnse vlag om de schouders of aan een stok. Sommigen hadden borden met teksten als ‘Gerechtigheid en vrede’, ‘Palestinian lives matter’. Ook de tekst ‘From the river to the sea Palestine will be free’ kwam voorbij. Beladen woorden. Volgens Het Parool zei burgemeester Halsema onlangs in de gemeenteraad dat ‘free Palestine’ moet kunnen, maar dat zeFrom the river to the sea’ onaanvaardbaar vindt omdat daarmee het bestaan van de staat Israël wordt miskend. Strafbaar is deze uitspraak dan weer niet, bleek toen de rechter onlangs uitspraak deed over een activist die dit had geroepen tijdens een demonstratie in 2021.

‘Revolution’
Behalve ‘Free Palestine’ scandeerden de deelnemers ook ‘Revolution’ en ‘Allah Akbar’. Rond 16.30 uur liepen ze rustig naar het podium voor de laatste toespraken. Een vrouw moedigde iedereen aan om met haar mee te doen. “If I say ‘resistance is satisfied’, you say ‘when people are occupied’. Het publiek reageerde tam. Rond 17.00 uur verlieten de eerste deelnemers het Westerpark.

Pro-Israël-demonstratie
Zondagmiddag was er ook een Pro-Israël-demonstratie op het Beursplein in het centrum. Ook voor deze actie waren er vastomlijnde voorschriften.

Foto De Westkrant
DeWestkrant