Zorgen om ooievaars in Westerpark

Oproep om de ooievaars niet te voeren. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Terwijl in andere ooievaarsnesten in de stad het ene na het andere jong wordt geboren, blijft het stil op de nieuwe broedplek in het Westerpark. De ooievaars laten zich regelmatig zien en hebben ook gepaard, maar niet duidelijk is of het ze gaat lukken om een nest jongen groot te brengen.

Groot was de verrassing toen in het voorjaar een koppeltje ooievaars neerstreek in het Westerpark. Ze lieten de speciale ooievaarspaal bij de kinderboerderij links liggen en begonnen een nest te bouwen op de schoorsteen bij naschoolse opvang De Natuurfontein. Dit gebeurde hier voor zover bekend de eerste keer.

Bij een aantal andere nesten in de stad (Vondelpark, Frankendael, Amstelpark, Zaaiersweg en Vrije Geer)) zijn inmiddels jonge ooievaars uit ei het gekropen, maar niet in het Westerpark. Waarnemers van het platform ooievaars020.nl signaleerden eerder al dat het stel van het Westerpark wel heeft gepaard, maar niet leek te gaan broeden.

Voor de zekerheid hebben de liefhebbers aan een boom toch een waarschuwing opgehangen om de ooievaars niet te voeren. Brood bijvoorbeeld kan volgens hen dodelijk zijn voor de jongen. Ooievaars kunnen zich doorgaans prima redden met een zelf bijelkaar gescharreld menu van onder andere kikkers, muizen, insekten en regenwormen.