Zzp’ers in West hard geraakt door corona

Beeld: Unsplash
Hoogstins2024

Het aantal aanvragen voor een zogenaamde TOZO-3 uitkering is met 4726 in West het hoogst van heel Amsterdam. De verklaring hiervoor is het grote aantal zzp’ers die werkzaam zijn in de culturele en creatieve sector, zo schrijft stadsdeelvoorzitter Fenna Ulichki in een brief aan de stadsdeelcommissie.

TOZO is de tegemoetkomingsregeling voor zelfstandig ondernemers die door de coronamaatregelen geen werk meer hebben. Zij ontvangen een uitkering op Bijstandsniveau. Ook signaleert Ulichki een sterke stijging in het aantal WW-uitkeringen in West. Dit alles is een indicator dat het aantal bijstandsuitkeringen over een tijdje zal gaan stijgen, met alle gevolgen voor armoede van dien.

Per 1 juli is daarom een zogenaamd Adviespunt voor ondernemers gestart, waar zzp’ers terecht kunnen met vragen om ondersteuning, maar bijvoorbeeld ook advies kunnen inwinnen over ’toeleiding van zzp’ers naar een baan in vaste dienst’. Het gaat hierbij om een pilot van een half jaar, naar een locatie voor het ondernemerspunt wordt nog gezocht.