15 tips voor een culinaire strooptocht op jarig Westergasterrein

Mossel & Gin
Hoogstins2024

Zondag 8 april viert de Westergasfabriek zijn vijftiende verjaardag. Reden te meer voor een culinaire strooptocht over het feestterrein.

De Westergasfabriek bestaat dit jaar vijftien jaar. Op zondag 8 april wordt dit gevierd met een buurtpicknick en lentemarkt. Tegenwoordig ziet het terrein er spic en span uit, maar toen Mat en ik in 2002 aan de Haarlemmerweg kwamen wonen was dat anders. Toen keken we uit over een zandvlakte met hier en daar plukken dorre takken en vergane glorie-gebouwen. Zwart, bruin en grijs overheersten. Ook al leek het aan de overkant net Tsjernobyl, we geloofden toch dat het goed zou komen. Ooit. Gelukkig is dat ook gebeurd. Wie kan er nou zeggen dat zijn achtertuin een concertzaal, festivalterrein en marktplaats tegelijk is? Het Westergasterrein is Amsterdam in het klein. Mensen in alle maten, kleuren, nationaliteiten en leeftijden lopen er door elkaar. Culturele hotspots, sportopties, luierplekken. ‘Onze’ tuin heeft álles. Ook qua eten en drinken zit het er wel snor. Als je deze hap-slik-wegroute loopt, merk je hoe divers het aanbod is.

Bakkerswinkel: scones, quiches
In het Regulateurshuis op de Polonceaukade zit hét adres voor een high tea. Laat die stukken amandel-, chocolade- en appeltaart maar komen. Besmeer de scones met flink veel jam en clotted cream en stil je hartige trek met quiches en finger sandwiches.
http://www.debakkerswinkel.com/amsterdam-west

Amsterdam Flavours: granola, marmelade
Loop je naar de Pazzanistraat, dan vind je op nummer 7 een coole locatie voor je culinaire (bedrijfs)feest. Als de deur niet gesloten is voor een besloten event, scoor dan binnen een eetbaar cadeau: zelfgemaakte granola, tahini of marmelade.
http://amsterdamflavours.com

MediaCafé: risotto, zwarte heilbot
Bij de (bijna-)buren van Amsterdam Flavours zitten de studio’s waar Eva, Matthijs en Jeroen hun talkshows opnemen. In het café kun je zowel borrelen als dineren met risotto, maaltijdsalades en zwarte heilbot.
https://www.mediacafe-amsterdam.nl/over-ons/

Brouwerij Troost: hamburgers, vegabieterballen
Op nummer 27 tappen ze bier uit eigen brouwerij. Voor erbij: Crispy Pitachips, witviskroketjes of vegabieterballen. Stevigere kost is er ook, zoals hamburgers, saté van kippendij en spareribs.
http://brouwerijtroost.nl/menu/

Espressofabriek: appeltaart, pom- en kimchitosti’s
Iets verderop draaien toffe barista’s hun hand niet om voor perfecte kopjes cappuccino en espresso. What else? Appeltaart à la oma, healthy koeken en de beste tosti’s van het terrein, met brood van De Tweede Jeugd en beleg als kaas/pom/kouseband en kaas/kimchi.
https://www.facebook.com/Espressofabriek.Westergasfabriek/

Ketelhuis: stoofpotjes, zakjes snoep
Aan de overkant, op nummer 4, knallen Europese kwaliteitsfilms van het scherm. Vooraf borrelen met vlammetjes of dineren met stoofpotjes, visgerechten of (groente)curry’s. Best kleuterachtig, maar o zo lekker: een zakje snoep bij de film.
https://www.ketelhuis.nl

Wester Wijnfabriek: terrine van varkenspoot, Spaanse ham
Bij de buren schenken ze zeventig wijnen, waarvan vijftien per glas. Flink doorproeven dus tot je de ware vindt. Blijf in balans met forelpatéeen terrine van varkenspoot, Spaanse ham of licht pikante mosselen.
http://westerwijnfabriek.nl

IJscuypje: boerenjongensijs, sorbetijs met bloedsinaasappel
Verderop zit een filiaal van de keten die door heel Amsterdam slingert. Wordt het een stoer ijsje met boerenjongens, walnoot/vijg of caramel/zeezout? Dan wel een schattig ijsje met yoghurt/kers, kaneel of kokos? De fruitigste types onder ons kiezen natuurlijk voor sorbetijs met aardbei, bloedsinaasappel, ananas of andere vruchten.
https://www.facebook.com/IJscuypjeWestergasfabriek/

Pacific Park: loempia’s, gamba’s
Schuin tegenover zit het restaurant met een van de populairste terrassen van Amsterdam. Lunchen met broodjes hete kip, borrelen met loempia’s en dineren met gamba’s van de grill, een schnitzel of een eendenbout. Ga je daarna naar de film, reserveer dan het filmmenu.
https://www.pacificparc.nl/eten-drinken/diner/

Tony’s Chocoloney: pecan-kokoschocolade, Tiny Tony’s
Om de hoek zit het hoofdkantoor van dit slaafvrije chocola-imperium, inclusief een winkel met deze blije repen. Melk/noga, donkere melk/pretzel toffee, puur/pecan kokos. Ontelbare smaken om van te smullen, plus enkele limited editions en Tiny Tony’s (mini-repen).
https://tonyschocolonely.com/nl/nl/chocoshop/products/proeverijtje

Mossel & Gin: Surinaamse mosselen, visfrikandel
In het groen, aan de Gosschalklaan, zit de leukste foodbar van de stad. Op de kaart: mosselen op z’n Frans, Thais en Surinaams, een lekkerbekburger, een visfrikandel, oesters en garnalenbitterballen. Met bijpassende gin, natuurlijk.
http://www.mosselengin.nl

Westergasterras: kippenpootjes, soft shell crab
Schijnt de zon, scoor dan een zitzak aan het water en navigeer door de borrelkaart met krokante kippenpootjes en bruschette. Check de lijst met broodjes en analyseer de dinerkaart met gerookte eendenborst, soft shell crab, een Amerikaanse steak en een bietenburger.
http://www.westergasterras.nl

Raïnaraï: bouillabaise, kiptajine
Voor de nomadische keuken van dit unieke restaurant moet je naar de Polonceaukade. Bouillabaisse, een schelpdierensalade, gevulde artisjokharten, gegrilde tonijn en last but not least de befaamde kiptajine. Zodra je over de drempel stapt, zit je in een mysterieuze wereld ver van hier.
http://rainarai.nl

TonTon Club: yakitori, ramen
Een paar meter verderop is het flipperen geblazen. Om om adem te komen, kun je je laven aan Japanse happen en gerechten; van dumplings en yakitori tot ramen met varken, tofu of kip.
https://tontonclub.nl/west/

P.S. Op 13 april gaat het Conscious Hotel op het Westergasterrein open. Vanzelfsprekend valt ook daar wat te bikken. Lees maar: https://www.dewestkrant.nl/concious-hotel-in-westerpark-bijna-open/