275 nieuwe woningen Eigen Haard in Osdorp

Nabila Bouabbouz (links), manager gebiedsontwikkeling bij de gemeente, en directeur Nicole de Vrij van Eigen Haard ondertekenen de afspraken voor de bouw van 275 woningen. (Foto Eigen Haard)
Hoogstins2024

Eigen Haard en de gemeente hebben afspraken gemaakt voor de bouw van 275 woningen in Osdorp. De ‘SuHa twins’ komen tussen het Hoekenespad en het water van de toekomstige Nieuwe Osdorpergracht. De bouw is onderdeel van de uitbreiding en vernieuwing van stadscentrum Osdorpplein, het centrum van Nieuw–West.

In de nieuwbouw komen sociale- en middeldure huurwoningen en koopwoningen. Het gaat om twee hoge gebouwen van 34 meter en twee lage gebouwen van 13 meter. De nieuwbouw heet ‘SuHa twins’ (tweeling) omdat de hoge en lage gebouwen erg op elkaar lijken, zo stelt Eigen Haard. De gemeente gaat de openbare ruimte veranderen en verbeteren, onder meer door het graven van de Nieuwe Osdorpergracht. Eigen Haard levert de eerste woningen naar verwachting op in de loop van 2027.

Sloop woningen
De huidige 21 woningen aan de Wilhelmina Bladergroenstraat worden in de zomer van 2025 gesloopt om plek te maken voor de SuHa twins. Dit gebouw is uit 1985 en technisch in redelijke staat, maar door het te slopen kunnen volgens Eigen Haard meer én verschillende soorten woningen worden gebouwd. “We bouwen ook speciale woningen voor jongeren, mensen die begeleiding nodig hebben, senioren en mensen in een rolstoel”, aldus aldus Nicole de Vrij, directeur Ontwikkeling en Zakelijk Beheer bij Eigen Haard.

In totaal 1100 nieuwe woningen
Eigen Haard bouwt volop in en rond het Stadscentrum Osdorpplein. De laatste van de in totaal 251 nieuwe woningen in complex SuHa A+B worden op dit moment opgeleverd. Daarnaast zijn er plannen voor sloop- en nieuwbouw aan de Suchtelen van de Haarestraat en de Martini van Geffenstraat. Daar gaat het om ongeveer 425 woningen. Aan Meer en Vaart komen zo’n 145 nieuwe woningen. In totaal staan er rond de 1100 woningen op de planning voor de komende vijf tot tien jaar.