Maatregelen tegen overlast Da Costabuurt en Sloterdijk

Het stationsgebied bij Sloterdijk. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De Da Costabuurt en Teleport op Sloterdijk blijven ‘overlastgebieden’. Burgemeester Femke Halsema heeft deze status voor beide gebieden met een jaar verlengd vanwege het hoge aantal meldingen over overlast. 

In de praktijk betekent dit vooral dat de politie personen die overlast veroorzaken een verwijderingsbevel kan opleggen van 24 uur. De gemeente kan dat ‘gebiedsverbod’ verlengen naar maximaal drie maanden. 

In beide gebieden gold al een messenverbod, dat per 1 juli is uitgebreid naar de hele stad. Aanleiding is het aantal steekincidenten, vooral onder jongeren. De politie kan in de hele gemeente nu messen afpakken en een boete geven. 

Da Costabuurt
Het aantal incidenten in de Da Costabuurt in Oud-West is volgens Halsema ‘onaanvaardbaar hoog’. Vorig jaar zijn 230 meldingen gedaan. “Uit informatie van stadsdeel West blijkt dat in het gebied veel (groepen) personen zonder vaste woon- of verblijfplaats verblijven”, schrijft Halsema in haar besluit. “Dit resulteert in bedelen, (hinderlijk) gebruik van alcohol en drugs, opdringen aan passanten en slapen in de openbare ruimte en portieken.”

Sloterdijk 
Ook het aantal incidenten in het gebied Teleport op Sloterdijk is ‘onaanvaardbaar hoog’, zo stelt de burgemeester. Vorig jaar zijn 221 meldingen van overlast gedaan. “Uit informatie van stadsdeel Nieuw-West blijkt dat naast de aanzuigende werking van een groot treinstation op personen zonder vaste woon- of verblijfplaats er ook veel overlast wordt ervaren van dealers die op toeristen afkomen”, schrijft Halsema. “Handhavingsacties in de rest van de stad leiden daarnaast tot een waterbed-effect van overlast in het gebied.” De voornaamste overlast betreft inbraken in auto’s en bedrijven, zakkenrollerij, bedelen, straatroof, andere geweldsincidenten en drugs- en alcoholgerelateerde overlast van op straat rondhangende personen, aldus Halsema. 

DeWestkrant