De afgelopen tijd laten opvallend veel chefs zich inspireren door oosterse smaken. Wij presenteren drie interessante Aziatische restaurants die recent in West neerstreken.
1. Jinja, De Clercqstraat 79
Op de plek in Oud-West waar tot voor kort Bar Ramona zat, zit sinds deze week Jinja (naar verluidt Japans voor gember en oranje). Voor dit restaurant bundelde horecacollectief 3WO de krachten met serial horeca entrepreneur Tijn Verstappen.
De bedrijfsleider van de nieuwkomer is Kevin Heersche, een enthousiaste twintiger die eerder voor Tijn werkte bij visbar Le Forel en bistro La Parole. Met het menu van Jinja wil Kevin gasten laten rondreizen door Azië. Daarvoor goochelt de chef met Chinese, Thaise, Koreaanse, Japanse en Indonesische smaken en creëert hij bijvoorbeeld een tartaartje van tonijn met gember, zeewier en Balicrème.
Na deze starter kun je dóór met een stuk zwarte kabeljauw compleet met bimi (een soort broccoli) en een miso-hollandaisesaus, dan wel met gegrilde octopus met een Indonesische auberginesalade of couscous met Thaise curry, gegrilde tofu en paksoi.
Dat mixen en matchen op z’n Aziatisch zie je ook terug bij de desserts, zoals bij de pandan mousseline (crème) van kokos, lychees en combawa (een type limoen) met daarbij een granité (een soort ijs) van groene thee.
2. Nooch, Kinkerstraat 53A
In mei vertelde ik jullie al dat het Indonesische restaurant Amoi in Oud-West vervangen zou worden door Nooch. Deze zaak met Vietnamese, Chinese, Japanse, Indonesische en Thaise smaken zat voorheen in de Negen Straatjes.
Op 1 oktober was de grand opening van de opvolger van dit fusionrestaurant: Nooch, Asian House. Je kunt er zowel voor de lunch als het diner terecht. Ik zie mezelf wel lunchen met pad thai of dadar guling, Indonesische pandanpannenkoekjes met kokos en Javaanse palmsuiker. Geloof me: van de geur van deze groene pannenkoekjes zou een parfum moeten worden gemaakt.
Qua diner is er ook zat te kiezen. Bijvoorbeeld hapjes als tempura shrimps, pangsit goreng en goi cuon, Vietnamese loempia’s van rijstpapier gevuld met rundvlees, rijstnoedels, garnalen, sla en verse kruiden.
Tussen de rijstgerechten ontdek ik pittige, gebakken rijst met lamsvlees, ei, garnalenpasta, kool en komkommer. Direct moest ik denken aan de nasi gila (‘gekke rijst’) die je in Jakarta overal op straat vindt. Behalve rijst- en noedelgerechten zijn er ook bowls (noochi sushi bowl) en maaltijdsoepen, inclusief een Vietnamese (pho) en Thaise (tom yum).
3. Silk, Bilderijkstraat 140
Limau Chen is een klinkende naam in West. Haar naam is verbonden aan succesvolle zaken als bakkerij Salvo en pizzeria nNea. Dit jaar besloot ze samen met chef Paolo Manzo restaurant Silk in Oud-West te realiseren. Sinds mei kun je je hier laven aan gerechten die geïnspireerd zijn op de smaken van de Zijderoute, de handelsroute die eeuwenlang het Oosten en Westen met elkaar verbond.
Culinaire invloeden uit het geboorteland van de chef (Italië) en de plek van Limaus roots (China), voeren er de boventoon. Al moet je niet raar opkijken als je een vleugje Korea (gochujang) of Japan (hojicha) signaleert.
Nadat ik kimchikroketten met zwarte mayo en een sateetje van ongelooflijk mals rundvlees had verorberd, verslond ik er een superster van een zeebaars met pittige kruidensalade en limoen. Voor toe de cheesecake gemaakt door Limau’s man Salvatore – ‘Salvo’ – Lioniello. Het volmaakte slotakkoord van een memorabel diner.