3x per dag voor dichte Coentunnel

A10 West. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Raadslid Bart Vink (D66) wil dat wethouder Pieter Litjens de vele stremmingen bij de Coentunnel aan de orde gaat stellen bij de rijksoverheid en de transportsector. Dagelijks zijn er drie stremmingen voor de tunnel, omdat te hoge vrachtwagens klem komen te zitten, zo meldde RTV Noord-Holland gisteren. Dat leidt tot files van verkeer uit het noorden naar de A10 West.

Vink doet zijn verzoek morgen in de raadscommissie voor Verkeer en Veiligheid. Volgens Vink zijn veel particulieren en bedrijven het zat. De economische schade zou tussen de vijf en tien miljoen euro per jaar zijn.

Na de renovatie van de eerste- en opening van de nieuwe tweede Coentunnel in juli 2014 ging het mis. De ene tunnelbuis is dertig centimeter hoger dan de andere. Vrachtwagenchauffeurs kunnen makkelijk door de buis Noord-Holland boven het kanaal binnenrijden. De andere kant op -van Noord naar West- is de tunnel slechts 4 meter hoog en kan dezelfde chauffeur op de terugweg met zijn wagen vast komen te staan.

Dit gebeurt nog steeds twintig tot dertig keer per week en daar is de afgelopen twee jaar volgens RTV Noord-Holland dus geen verbetering in gekomen. In 2015 was de tunnel 1200 keer dicht, in 2016 ongeveer nog net zo vaak. De vertraging door sluiting kan oplopen tot zo’n twintig minuten.