ADE 2023:  De nacht brengt mensen samen, passie voor muziek verbindt – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

  Deze week is het alweer de 28e editie van het Amsterdam Dance Event (ADE) 2023, ’s werelds meest toonaangevende evenement voor elektronische muziek. Er komen deze 5 dagen en nachten lang zo’n 450.000 mensen naar onze stad toe om hiervan te genieten: dit maakt het ook het grootste dance evenement ter wereld. Tot en met zondag kan iedereen zijn hart ophalen aan honderden mooie feesten, talloze conferenties en workshops op het gebied van elektronische muziek.

  Zowel als persoon als bestuurder hecht ik veel waarde aan de nachtcultuur in Amsterdam en vind ik het belangrijk dat ADE plaatsvindt in onze stad. De creativiteit, de muziek, de beleving en het feit dat mensen hier elkaar ontmoeten,  buiten de context van de alledaagse dag is belangrijk. Het nachtleven is een van de weinige plekken waar Amsterdammers van alle kleuren, inkomens, leeftijden en geaardheden samenkomen om te genieten van muziek, de lichtkunst én van elkaar. Dit is onmisbaar voor een stad als de onze, waar mensen steeds meer in hun eigen ‘bubbel’ lijken te leven. De nacht brengt mensen samen, de gedeelde passie voor muziek verbindt.

  Wij zijn als gemeente ook vergunningverlener voor de evenementen van ADE en letten op zaken als geluidsoverlast, beheersbaarheid en veiligheid. Af en toe schuurt dit namelijk ook in de stad. Geluidsoverlast en drukte komen ook met een evenement van deze orde. Als gemeente stellen we eisen in de vergunningen die we uitgeven en controleren we tijdens ADE of de organisatoren zich hier ook aan houden. Dit is belangrijk voor het draagvlak in onze stad. 

  Wat maakt West ook dit jaar weer uniek bij dit event? Er bevinden zich veel locaties van ADE in ons stadsdeel. Denk aan de iconische Gashouder in Westerpark waar traditioneel Awakenings plaatsvindt, dit jaar met een lichtkunstwerk van Nick Verstand, of aan Loveland in de Houthavens, of een Weekender in De School waar het klokje rond kan gedanst kan worden op een heerlijke line-up. Er is door alle medewerkers en organisatoren enorm veel creativiteit ingezet op visueel en muzikaal gebied. De lichtshows alleen al zijn een vorm van kunst. Elk feest heeft een ander publiek. Zo trekt Verknipt in de Houthavens bijvoorbeeld jongeren. Andere feesten, zoals Gardens of Babylon trekken juist een ouder en meer ervaren uitgaanspubliek aan.  

  Op de eerste dag van ADE ben ik persoonlijk meegelopen tijdens de schouw van Awakenings en Loveland. Een team van de gemeente heeft gecheckt of alles ook zo wordt uitgevoerd als afgesproken in de vergunning; alleen als het evenement voldoet aan de eisen dan kan het pas daadwerkelijk plaatsvinden. Het was fascinerend om te zien hoeveel zorg er voor de feesten wordt gedragen en hoe professioneel alles is georganiseerd. Zelf ga ik ook genieten van ADE deze week, voor mij elk jaar weer een hoogtepunt van de Amsterdamse cultuur. 

  Zelf ook zin gekregen in ADE? Ga naar: ADE Festival 2023 | ADE (amsterdam-dance-event.nl)

  DeWestkrant