Palen tegen autoverkeer op bruggen aan westkant centrum

Auto's kunnen niet meer over deze en andere bruggen over de Brouwersgracht. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

De gemeente is begonnen met het plaatsen van palen op bruggen over de Brouwersgracht, Blauwburgwal en Prinsengracht. Doel is om sluipverkeer te weren in de Westelijke Grachtengordel, Noord-Jordaan en Haarlemmerbuurt, zo stelt de gemeente. Het gaat om een proef van een jaar. 

Auto’s, taxi’s en vrachtauto’s kunnen door de palen niet meer van noord naar zuid (of andersom) de wijk doorkruisen, aldus de gemeente. “Bestemmingsverkeer kan nog maar vanuit 1 richting de bestemming bereiken. Dit verkeer kan daarna in tegengestelde richting de wijk weer uitrijden. Doorgaand sluipverkeer wordt hiermee onmogelijk gemaakt.”

De buurten blijven bereikbaar voor bewoners, ondernemers en bezoekers, zo stelt de gemeente. “Doorgaand verkeer rijdt niet meer door de wijk, maar over de daarvoor bestemde doorgaande routes: de Nassaukade, Haarlemmer Houttuinen, Nieuwezijds Voorburgwal, Raadhuisstraat en Rozengracht.” Tegenstand is er ook. Een petitie tegen de proef met de palen is ruim duizend keer ondertekend.

Na een evaluatie neemt de stadsdeelcommissie Centrum over een jaar een besluit over het al dan niet voortzetten van het palenplan. 

DeWestkrant